Правата ми като пешеходец

Каква е ситуацията?

Пешеходец съм и ми омръзна при всеки дъжд да вземам “безплатна баня”, защото преминаващите край мен автомобили не могат да намалят. Яд ме е да гледам как майки с детски колички и малки деца преминават по платното, защото на някого му е кеф да паркира на тротоара. Тъжно ми е да видя как възрастни хора стоят и чакат на пешеходна пътека някой да “благоволи” да спре и да ги “пропусне” да преминат. Мога да изреждам още дълго време подобни неправди. Но това няма да помогне на никого. Адекватното решение в ситуацията не е безсилният гняв, а запознаването на пешеходците като мен с правата им и отстояването на тези права. И така, какви са правата ми като пешеходец?

Пешеходец

Законът определя като пешеходец всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство (кола напр.) и не извършва работа по пътя (полага асфалт напр.). Пешеходци са и лицата, които бутат или теглят детска или инвалидна количка (в т.ч. и инвалидна количка, задвижвана с двигател, ако се движи със скоростта на пешеходец), а също и велосипедистите и мотоциклетистите, които са слезли от своите превозни средства и ги бутат.

Като пешеходец:

Важно! Организирана група деца. Oрганизирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка "Стоп! Деца", с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства. Ако той не направи това, аз като съвестен гражданин мога да подам такъв сигнал с ръка, за да осигуря безопасното преминаване на децата; При подаден сигнал за пресичане с палка "Стоп", червен флаг или ръка, водачът е длъжен да спре.;

Важно! При пресичането на пешеходна пътека не трябва да удължавам ненужно времето на преминаване като се бавя нарочно (напр. да спра и да си говоря по телефона, да си връзвам връзките на обувките или да “поздравявам” водачите).

Като пешеходец ми е забранено да:

Какво трябва да е поведението на водачите спрямо мен, пешеходеца?

Важно! Как да действам в този случай (ако някой наглец си е присвоил тротоара, а на мен ми “кипи” вътре и не мога да остана безразличен)?- Да му надраскам с ключ колата или да му счупя чистачките не е решение за мен, аз не съм вандал.

  1. Мога и да се обърна към институциите за съдействие. Ако се намирам в София, следва да сигнализирам в Столичен инспекторат на телефона за неспешни повиквания - 02 987 55 55. Тогава идва представител на Столичния инспекторат, който на място налага глоба на нарушителя с фиш, а ако той отказва да подпише, му съставя акт за извършеното от него административно нарушение. Ако го няма при съставянето на фиша, фишът му се изпраща, а на стъклото се закрепва уведомление, в което се посочват мястото и времето на нарушението, моторното превозно средство, с което е извършено нарушението, нарушените разпоредби, размерът на глобата, срокът, сметката или мястото за доброволното и заплащане. Ако съм в друго населено място, следва да сигнализирам в съответната служба за контрол, определена от кмета на общината.
  2. Мога да му залепя стикер “Паркирал си като ИДИОТ” на предното стъкло.

Актуализира: Магдалена Митева[toggles][toggle title="Източници"]

§ Закон за движението по пътищата

§ Н А Р Е Д Б А за организация на движението на територията на Столична община

чл. 140 и 141 - относно неправилно паркираните автомобили;

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лиляна

Попова

15.3.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си