Паркиране в Пловдив - “Синя зона” и “Зелена зона”

Търся си място за паркиране в града под тепетата - Пловдив. Чух, че намирането на паркомясто тук не е лесно. Да паркирам в “Синя зона” или “Зелена зона” тогава?

Къде мога да паркирам в Пловдив?

А къде не мога да паркирам в Пловдив?

Изглежда по-лесно е да видя къде не мога да паркирам, за да не се налага да плащам глоби, да чакам да ми премахнат скобата или да взимам автомобила си от паркинг за принудително отвеждане на неправилно паркирали коли.Не мога нито временно да спра, нито да паркирам:

Мога да престоя известно време, но не мога да паркирам:

Какво трябва да знам за “Синя зона” и “Зелена зона” в Пловдив и колко ще ми струва паркирането там?

В “Синя зона” и “Зелена зона” мога да паркирам срещу заплащане, ако това се случва в периода от 8:30 ч. сутринта до 17:30 ч. вечерта, от понеделник до събота включително, с изключения на официалните празници. Цената е 2,00 лв. с ДДС на час. В останалото време паркирането там е безплатно. “Зелената зона” се отличава от “Синята зона” по това, че там (отново от 8:30 ч. сутринта до 17:30 ч. вечерта, от понеделник до събота включително, с изключения на официалните празници) могат да паркират само собственици или ползватели на МПС с адресна регистрация в обхвата на зоната, както и наематели на имот в обхвата на зоната. Ако паркирамелектрическата си кола в “Синя зона” или “Зелена зона” до електрическа зарядна колонка, за да я заредя, не заплащам такса. Кои части от града са “Синя зона” и кои - “Зелена зона”, мога да видя ето тук. Те са обозначени с линии и табели, на които мога да намеря инструкции как да заплатя престоя на автомобила ми там.

Мога да заплатя паркирането в синя или зелена зона:

А ако сградата, в която живея, се намира до “Синя/Зелена зона”, и се налага да паркирам там редовно?

Мога да подам заявление за преференциално паркиране до Директора на ОП “Паркиране и репартриране”. Към заявлението трябва да прикрепя:

Общинското предприятие ще ми издаде пропуск съответно за 1 месец или 1 година. Този пропуск трябва да поставя в долния десен ъгъл на предното стъкло на автомобила, така че да се вижда отвън. Полага се неповече от 1 пропуск за 1 жилище. Освен това, ако имам гараж или собствено място за паркиране, нямам право на такъв пропуск.

Ако съм водач-инвалид, какви права имам при паркиране?

В “Синя зона” и “Зелена зона” има места, предназначени зашофьори-инвалиди. Ако съм от тях, мога да си извадя карта за безплатно паркиране на тези места, като:

Ако фирмата ми има нужда от паркоместа?

Като управител на фирмата мога да направя следното:

Как следва да паркирам?

Важно е да знам, че съм длъжен/жна да спра автомобила си възможно най-вдясно на платното по посока на движението и то успоредно на оста на пътя. Ако пътят е с еднопосочно движение, мога да спра временно от лявата страна по посока на движението, ако това, разбира се, не пречи на движението. Върху тротоара мога да паркирам само ако превозното ми средство е с максимална маса 2,5 тона и то успоредно на пътя и с разстояние най-малко 2м от сградите. Ако спирам, защото колата ми се е повредила, трябва да я изместя на разрешено за паркиране място. Ако това е невъзможно, то следва да поставя предупредителен светлоотразителен триъгълник, така че да се вижда от приближаващите автомобили.[toggles][toggle title=”Източници”]Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на град Пловдив (НРСППППТП):чл.4 - относно това къде паркирането е забранено;чл.4б - относно начин на паркиране;чл.6, ал.1 и 2 - относно паркиране върху тротоарите;чл.7, ал.1 и 2 - относно паркиране при повреждане на автомобил;чл.10 - относно това кои части са Синя зона;чл.11 - относно начините за заплащане за паркиране в Синя зона;чл.12 - относно отбелязването върху талон за паркиране в Синя зона;чл. 15, ал.1 и 2 - относно паркоместата за хора с увреждания;чл. 17 - относно преференциално паркиране с адресна регистрация до или в близост на Синя зона;чл.18 - относно режим на платено паркиране – „Служебен абонамент”;чл. 20 - относно паркингите;чл. 26-29 - относно поставянето на скоба;чл. 30-34 - относно принудителното отвеждане на неправилно паркирали автомобили.Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив (НРСППППТП) - Приложение 8 и Приложение 2.Заповед № 12 ОА 484 от 28.02.2014 г.Решение № 289, взето с протокол № 15 от 11.09.2014 г.:чл.14а, ал.2 - относно създаването на т.нар. “Зелена зона” в рамките на “Синя зона”.§ Решение № 8, взето с протокол № 1 от 23.01.2018 г. - относно промяната на таксата за паркиране в “Синя зона” от 1,50 лв. на 2,00 лв. с ДДС за час, в сила от 1.04.2018 г.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Юрия

Марковска

11.4.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си