Спиране, паркиране, престой

Ежедневно шофирам. Пристигането ми сутрин в офиса, прибирането вечер у дома или пък оставянето на детето в училище неизменно вървят ръка за ръка с търсенето на свободно място за паркиране или престой. Оказва се, че имам права и задължения и в тези случаи, които ако не бъдат спазени, могат да доведат и до отнемане на контролни точки.

Каква е разликата между паркиране и престой?

В престой съм, когато автомобилът ми е спрян за кратко време, през което пътниците в него да могат да слязат или да се качат, или да се извършат различни товаро-разтоварителни работи в мое присъствие като шофьор.Паркирането е всеки друг случай, когато съм спрял автомобила, стига да не е за престой или пък да не е моментно спиране, за избягване на инцидент по пътя.

Къде мога да спра за престой или паркиране?

Извън населено място:

В населено място:

ВАЖНО! Върху тротоара мога да се кача само ако автомобилът ми тежи до 2.5 тона и съм оставил разстояние за преминаване на пешеходците поне 2 метра.Посочените правила важат доколкото на съответните места не е въведена забрана за паркиране или пък по-особен режим за паркиране, например Синя зона, платен абонамент, паркоместа за инвалиди и т.н.Забраните и ограниченията за паркиране задължително се обособяват със знаци както следва:

Този знак маркира началото на зона, в която е забранено както паркирането, така и престоя. Доколкото обратното не е указано с други знаци, паркирането е забранено във всички случаи.

Този знак забранява единствено паркирането в определена зона. Това означава, че мога да спра за престой, ако това е разрешено от общите, правила посочени по-горе.Ако нищо различно не е указано с табела или друго допълнение към знака, забрана за паркиране или престой важи до следващото кръстовище. Ако обаче има указание към знака, важи то, а не правилото за следващото кръстовище.

Къде престоят и паркирането са ми забранени?

Къде престоят и паркирането са ми забранени?

 1. на място, където колата ми създава опасност или е пречка за движението, или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;
 2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението;
 3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в участъци с ограничена видимост;
 4. върху трамвайни и железопътни линии или в такава близост до тях, която може да затрудни движението им;
 5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях;
 6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;
 7. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра или с пътен знак е забранено изпреварването:
 8. върху пътна лента, предназначена за движение на бавно движещи се пътни превозни средства, обозначена с пътен знак.

ВАЖНО! Само паркирането ми е забранено на следните няколко места, но престоят ми е позволен:

 1. пред входовете на паркове, училища, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства;
 2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;
 3. на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;
 4. на места, определени за инвалиди.

Ако свидетелството за регистрация на автомобила ми е отнето или върнато на Министерство на вътрешните работи, то не мога да го паркирам и на път.

За какво трябва да внимавам, когато спра колата?

Винаги да съм сигурен, че няма как да нараня някой от пешеходците или другите шофьори, когато аз или някой от пътуващите с мен отваряме вратите на автомобила или се качваме/слизаме от него. Както и винаги да вземам мерки, че колата няма да потегли сама напред (например, ако съм спрял на път под наклон).

В случай че автомобилът ми се повреди на пътя:

Трябва да изместя превозното средство извън платното за движение. Ако това е невъзможно – длъжен съм веднага да обознача повредения си автомобил с предупредителен светлоотразителен триъгълник или по друг подходящ начин, така че той да бъде забелязван навреме от останалите шофьори. Същите правила важат и ако спра, за да помогна на закъсал водач.[toggles][toggle title="Източници"]§ Закон за Движение по Пътищата (ЗДвП)чл. 93, ал. 1 - относно паркирането;чл. 93, ал. 2 - относно престоя;чл. 94, ал. 1 и 2 - относно спирането при престойчл. 94, ал. 3 - относно спирането при паркиранечл. 95 - относно задълженията при престой/паркиранечл. 96 - относно задълженията при престой/паркиранечл. 98, ал. 1 и 2 - относно забраните за паркиране/престойчл. 97 - относно случаите на повреда на автомобила [/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Теодора

Лалова

2.1.2020

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си