Какво да направя, ако сметката ми за мобилен телефон е неправилна?

Кошмар! Няма такъв мобилен оператор! Гледам сметката си за последния месец… Тя ме гледа. И двете едновременно мигаме на парцали. Двойно по-малко говорих, търся Wi-Fi на всеки ъгъл, за да дам почивка на мобилните данни, и пак трицифрена сума! Ами, няма пък да стане! Не и този път! Сметката ми е неправилна и няма да си мълча! Въпросът пред мен е само един - какво да направя?...

Мога да подам жалба до отдел ‘’Жалби’’ на съответния мобилен оператор

Недоволен/а съм от месечната си сметка. Имам сериозните основания да смятам, че грешката не е “в моя телевизор”. Искам да се оплача пред мобилния оператор, за да се вземе някакво решение веднъж завинаги. Без значение на кой мобилен доставчик съм поверил/а комуникационното си спокойствие, всички официални мобилни оператори в България съставят своите общи условия предвид действащото законодателство!Ето как мога да постъпя:

Важно! Причина за жалбата ми може да бъде също така и системното необосновано забавяне на издаването на месечните ми фактури!

Копия на жалбата си мога да изпратя предварително и до следните комисии, които също да се заемат с проверка на фактурата/е ми:

Мога да подам жалба до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС)

Втората стъпка по пътя към справедливостта е КРС! Да, наясно съм, че Комисията сама по себе си не е орган, който да разреши индивидуалния ми казус, но пък е контролен орган спрямо мобилните оператори. Нека се намеси, за да респектира системата. Тук пътят към целта също не представлява трудност. Бланката на жалбата ми изглежда така, а опциите за нейното изпращане са следните:

Ако имам спешен въпрос във връзка с обработването на жалбата ми, мога да разчитам на горещата телефонна линия на КРС за връзка с потребители. (Тел.: 02/949 27 23)

Мога да подам жалба до Комисията за защита на потребителите (КЗП)

Разбира се, че мога да подам жалбата си и до КЗП! Аз все пак съм потребител със съмнение за нарушени права! Вече съм и добре информиран/а как да подам жалба до Комисията. А защо ли да не се възползвам от уюта на дома и да не пусна жалбата си директно онлайн с попълване на форма? Чудесна идея! Момент, да запиша внимателно личните си данни, защото вече знам, че анонимни жалби не се разглеждат. Готово - изпратих и нея.

А в случай че нищо друго не помогне, ще се срещнем в съда...

Неприятната случка се повтаря, а аз съм вече уморен/а. Не съм юрист, а средностатистически човек, пожелал през 21-ви век честно и почтено да използва мобилния си телефон. Не смятам да “троша” повече нерви в стъклените центрове на мобилния оператор. В тази ситуация изборът от средства за защита срещу неправилните сметки се свежда до моята последна опция - среща в съда. За целта сам/а или посредством услугите на адвокат, мога да събера всички доказателства (фактури, касови бележки и др.), с които да защитя правата си по обективен начин.[toggles][toggle title=Източници]Общи условия на “Мобилтел” ЕАД (ОУ “Мобилтел”):т. 30б - относно правото ми на достъп до детайлизирани сметки и фактури;т. 59 - относно срока за разглеждане на жалбата ми;т. 60 - относно удовлетворяване на жалбата ми.Общи условия на “БТК” АД (ОУ “БТК”):т. 134 - относно срока за разглеждане на жалбата ми. Общи условия на “Теленор България” ЕАД (ОУ “Теленор”):т. 141 - относно срока за разглеждане на жалбата ми;т. 142 - относно удовлетворяване на жалбата ми;т. 143 - относно периода на съхраняване на жалби и отговори. Закон за електронните съобщения (ЗЕС):чл. 30, т. 29, чл. 238 - относно правомощията на КРС.чл. 260, ал.2 ЗЕС - относно правото да получа детайлизирана сметкаЗакон за защита на потребителите (ЗЗП):чл. 178 - относно правомощията на КЗП. [/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Петилина

Петрова

16.1.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си