Внимание! Дете в колата

Още преди раждането на детето ни с мъжа ми бяхме взели решение, че ще продължим да пътуваме, но нашата любов към пътуването вече ще е споделена с още един човек и неговите нужди. Искаме детето да опознава света с нас, да подклаждаме естественото му любопитство и да учи от рано, че светът е пълен с интересни възможности. Естествено пътуването с дете е въпрос на силна организация, но едно от най-важните неща е безопасността в колата. Детето, макар и понякога да не е очаровано от това, трябва да седи задължително в столчето си. Затова е важно да знам как да си избера такова, а още по-важно е да познавам правилата за пътуване с дете в колата. На първо място трябва да знам, че стандартите за обезопасяване на деца в превозните средства са еднакви за цяла Европа, а освен това се прилагат и в много други страни. Това ми дава спокойствие, че щом съм спазил/а нашия закон, значи съм спазил/а и много чужди такива.

А какви са тези стандарти?

Към момента в Европа се прилага един стандарт за обезопасителните столчета и седалки – ЕСЕ R129. Стадартът ECE R129 се нарича I-Size и има няколко основни цели за по-голяма безопастност:

Какви видове столчета има?

При избора ми на столче мога да се ръководя от тяхната класификация по групи в зависимост от теглото на децата:

Освен това те се разделят на два класа:

Това не означава, че трябва непрекъснато да сменям столчетата с порастването на детето ми. Повечето производители са комбинирали групите по между си, така че столчетата да се разпъват или да им се махат елементи и по този начин да пасне на следващата група килограми и сантиметри. Най-удачният вариант при избора ми на столче е да отида на консултация в специализиран магазин, в който да ме ориентират сред разнообразието, да определим заедно кое е най-подходящо за нашата кола и дете и да ми покажат как се монтира. Важно е да следя дали на етикета на столчето е посочен актуален стандарт, на който то да отговаря.

Какви са законовите правила за пътуване с деца?

Всичко описано до тук ме касае ако детето ми е с ръст под 150 см, защото предпазните колани на автомобилите са проектирани за хора над този ръст. В такъв случай, детето трябва да се вози в обезопасителна система - специално столче или повдигаща седалка, в зависимост от килограмите и ръста му. Ако обаче колата ми не е оборудвана със столче, според закона изобщо нямам право да превозвам дете под 3 години, а ако детето е над 3 години и с ръст под 150 см, то поне трябва да седи на задна седалка. На следващо място, трябва да знам, че е забранено да возя детето си на предната седалка до 12-годишна възраст, освен ако не съм поставила допълнително столче. Друго важно правило се отнася до въздушната възглавница в колата ми. Когато столчето на детето е разположено с гръб към движението, трябва да деактивирам въздушната възглавница на това място. (чл. 137в, ал. 5 ЗДвП) Тя може да спаси живота на възрастен, но при малките деца има сериозен риск от нараняване или задушаване, затова трябва да разчитам само на столчетата. Ако наруша някое от тези правила за безопасно превозване на деца, в случай на проверка от КАТ могат да ме накажатс глоба от 50 лв.

Ами ако се наложи да се возя с такси?

За сега в България таксиметровите автомобили нямат задължение да осигуряват допълнителна седалка за превозване на деца. Затова, когато се налага да ползвам услугите на такси и то не разполага със собствено столче, то детето ми задължително трябва да се вози на задна седалка, ако е с ръст под 150 см.

И няколко важни правила за безопасност извън закона:

[toggles][toggle title=Източници]Закон за движението по пътищата (ЗДвП):чл. 133, ал. 2 - относно забраната за превозване на дете под 12г. на предната седалка без специална седалка;чл. 137б. - относно класифицирането на системите за обезопасяване по групи и класове;чл. 137в, ал. 2 - относно задължението за превозването на деца с ръст под 150 см. в обезопасителна система;чл. 137в, ал. 3 - относно забрана за превозване на дете под 3г. без столче и даължение за превозване на дете под 150 см. на задна седалка при липса на столче;чл. 137в, ал. 4 - относно превозването на дете с ръст под 150 см. в такси на задна седалка;чл. 137в, ал. 5 - относно деактивиране на въздушната възглавница;чл. 183, ал. 4, т. 10 - относно глоба в случай на превоз на деца в нарушение на законовите изисквания.Правило № 44 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН) — единни условия за одобряване на задържащи устройства за деца, намиращи се в моторни превозни средства („Системи за обезопасяване на деца“)Правило № 129 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН) — Единни разпоредби относно одобрението на усъвършенстваните системи за обезопасяване на деца в моторните превозни средства (ECRS)https://www.capt.org.uk/car-safety - относно препоръки за безопасност при превозването на деца.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Стела

Парушева

2.1.2020

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си