Правата ми в гората

Лято е! Хайде да отидем на разходка в гората, да поскитаме из някоя местност непозната и да си отдъхнем сред природата. Но преди да тръгна за където и да е, трябва да съм добре екипиран - с “информация” за това какви са правата ми в гората.

Достъп до горските територии

Достъпът ми като турист до горските територии и паркове е свободен и безплатен, забранено е поставянето на ограждения на горските имоти, което води до ограничаване на свободното придвижване през тях. Тоест дори частните собственици на гори не могат да заграждат терените си.Важно! Когато се разхождам в гората, съгласно закона аз го правя по собствена воля, на собствен риск. Органите, които стопанисват горите не носят отговорност за мен - ако се изгубя, претърпя злополука или понеса имуществени вреди, ако не съм спазвал правилата за безопасност.Затова добре е да спазвам указанията и да се движа по обозначените туристически пътеки, съответно когато съм с лека кола - по регламентираните горски пътища, а не да се изкушавам да прокарвам нови пътеки. Който го е страх от мечка, не ходи в гората, но аз не съм готов за такава среща, затова винаги спазвам маркировката.Важно! Не бива да забравям, че в гората също има правила за движение.Свободно мога да се придвижвам пеша или с велосипед. Когато управлявам МПС, мотор или ATV, мога да се движа само по изградените горски пътища и обозначените трасета, а не по пътеките за туристи, унищожавайки природата. Решението за изграждането им се взема от съответната регионална дирекция по горите.

Ето няколко идеи как да си прекарам приятно там правомерно

Горските продукти - “дар от природата”Маниак съм на тема “био”. Бера си билки и други разни треви, които дават сили незнайни и са лек за всякакви болежки. Но не бера от къде да е, а само от гората. И гъби да си набера се изкушавам, но натравянето с отровни гъби не е добра перспектива за край на една туристическа разходка. Трябва да знам, че ползването на лечебни и ароматни растения, горски плодове, гъби и други горски продукти за лична употреба (тоест не осъществявам с тях стопанска дейност като производство и продажба на чай, лечебни мехлеми и др.) е свободно и безвъзмездно.Любовта не знае място и времеРазходката с половинката ми из гората е изключително романтично преживяване, а и още не сме пробвали да се насладим на любовта си в гората. Но това не може да стане в близост до основната горска алея, а “дискретно”. В нашата палатка например, където няма “да ни светят” други туристи, дори и четири крака “случайно” да се подават от нея навън. Шегата на страна, сексът на публично място пък било то и в колата или на самата горска поляна е забранен, представлява нарушаване на обществения ред. За да се запозная по-подробно с този въпрос, мога да посетя pravatami.bg.КъмпингПри добро време, екипировка и най-важното добра компания мога да прекарам ден-два на палатка в гората. Рискувам обаче да попадна на горски имот частна собственост и да се окажа нарушител. Ако се съберем достатъчно хора, можем и да си направим импровизиран къмпинг. Пари не може да ни се събират, все пак достъпът до гората е свободен. За съжаление обаче има и една неприятна практика, която си позволяват организаторите на къмпинг - пренощуването на къмпинга е платено, но те събират пари и за разпъване на палатка в дивите горски територии в непосредствена близост.Маратон в гората - защо не?Мога да организирам обществено или спортно мероприятие в гората, като поискам разрешение от директора на съответната регионална дирекция по горите най-малко 14 дни по-рано. Необходимо е в молбата си да посоча мястото на провеждане и очаквания брой участници, както и да имам съгласието на собственика или на лицето, управляващо територията. Трябва да осигуря пожарната безопасност на събитието, почистването на територията и премахването на поставените преместваеми обекти след това. Абе, трудна работа, но не невъзможна, една страхотна идея за шефа как да сплоти колектива при екстремни условия.Важно! Аз съм опитен турист, но ако имам съмнения, че съм се отклонил от пътя и не мога да се ориентирам как да се върна обратно, е добре да потърся помощ на телефон 112. Да използвам GPS на мобилния си телефон също е вариант, но ако положението е сериозно, рискувам да изтощя и батерията на телефона си без резултат.

Какво мога да направя за гората?

Аз обичам гората и природата въобще. Когато ходя там мога да:

Важно! Ако съм непосредствен свидел на пожар, не бива да се включвам неподготвен в гасенето му, това може да застраши живота ми и затрудни работата на пожарните екипи.

В гората не бива да …

[toggles][toggle title=Източници] Закон за горите (ЗГ):чл. 91 - относно планирането на залесяването на горите;чл. 119, ал. 2 - относно ползването на горски продукти;чл. 144 - относно свободния достъп до горските територии;чл. 145 - относно забраната за ограждения на горските имоти;чл. 150 - относно организирането на спортни и обществени мероприятия в гората; Закон за управление на отпадъците (ЗУО):чл. 104, ал.1, т. 1 - относно изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места; Наказателен кодекс (НК):чл 325 - относно престъплението хулиганство;[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

23.6.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си