Молба за съветване по 9 казуса, свързани със Закона за Управление на Етажната Собственост

Здравейте,

Пиша Ви понеже се интересувам от разрешаването на няколко казуса, свързани със Закона за Управление на Етажната Собственост. Изписвам ги подред надолу в писмото.

Въпросите са доста конкретни и ще се радвам, ако може да отговорите на всеки един дори с конкретен цитат на закона. Не знам дали така процедирате и дали се заплаща услугата, но предполагам, че ще ме информирате, ако пропускам нещо. А ето ги и въпросите.

1. Ремонт на междуетажни стаички
Живея в стар, панелен блок, в който има междуетажни стаички, които се ползват от определени апартаменти срещу заплащане на месечен наем. Когато се наложи ремонт на стаичките обаче, кой е редно да поеме сумите по ремонта: трябва ли това да са наемателите, или трябва да се поеме от всички т.е. от заделените общи средства за т.нар. фонд "Ремонт и обновления"? Искрено се надявам да има конкретика в закона по този въпрос, ако ли не, решението, предполагам, зависи лично от нас.
- от една страна има резон да бъде от фонд "Ремонт и обновления", така както когато наемател живее в апартамент под наем и нещо се развали, задължение на хазяина е да го оправи. Но от друга страна, как да предпазим общите средства от злоупотреба т.е. ако имаме наемател, който не пази и редовно се налага ремонт на неговата междуетажна стаичка, какво правим тогава? Ще се радвам на съвет от Вас и от закона относно и тази конкретика.

2. На кого принадлежи приземната стаичка, вляво от входа.
На подобни стари блокове, встрани от входа, обикновено отляво, има т. нар. приземна стаичка - надявам се, че се сещате какво имам предвид. Тя е по-голяма от междуетажните. Въпросът ми е: по закон, тя трябва ли да бъде общо помещение, както например са мазетата т.е. всеки да има ключ до нея, или е предназначена за ползване от конкретни лица срещу заплащане на наем, както са междуетажните?

3. Какво се плаща, ако те няма за седмица-две... макс до 30 дена.
По закон знам, че живущ, който не пребивава в жилището си до 30 календарни дена, има право да заяви предварително това на домоуправителя с цел да плати 1/2 от сметките за входа през този конкретен месец. За да сме по-конкретни това са именно сметките за: ток за асансьор, ток за вход (стълбище) и чистачка т.е. другите сметки (такса домоуправител + такса поддръжка на асансьор) трябва да се заплатят в пълен размер. Може ли да потвърдите и Вие, моля, че по закон това е така?

4. Какво се плаща, ако те няма целогодишно
Имаме съседи, собственици на жилище, които живеят в друга страна и всяка година пребивават в апартамента си единствено през лятото за период от... между един месец и два до три (всеки път е различно). Не мога да намеря и много спорим на място с останалите собственици, какво казва закона за такива случаи т.е. какво трябва да заплащат по месечните си сметки едни такива собственици (като пак, ако може, да говорим в конкретика за всяка сметка: ток асансьор + поддръжка асансьор + ток вход + такса заплащане домоуправител + такса чистачка). Ще се радвам на помощ и за това.

5. Случаи с неплащане на такси от съседи
Горещо се нуждая от законово подкрепен съвет как можем да се подсигурим, че всички живущи ще плащат сметките си редовно. Имам идеята касиерът на входа да събира месечните такси, като ако поради някаква причина не успее да вземе таксата от конкретен апартамент, да се дава реверанс на този апартамент и таксите му за месеца да бъдат покрити от общите средства. Такъв реверанс обаче да се дава един път на 2 месеца. Например: ап. Х не си плаща за януари, но през февруари си плаща януарската сметка + тази за февруари. През март отново има право, ако му се наложи, да не плати, но през април трябва да плати и за март, и за април. И т.н. Въпросът ми е: това добра идея ли е и как може законово да се подсигурим, че действия извън това правило ще бъдат наказуеми. Може би трябва това да се впише в документ с Общи правила, на който да са се подписали всички собственици? С други думи, иска ми се така да се организира този въпрос, че спокойно да можем да осъдим някого, ако се наложи и законът да е на наша страна, за да може той/тя да си върне парите и да няма длъжници.

6. Такса ток за асансьор и други - на човек или на апартамент
Бихте ли ме посъветвали - има ли в закона ясно казано как трябва да се заплаща таксата за ток на асансьор, или сами трябва да решим дали да е на човек, или на апартамент? И в тази връзка, може ли да изброим и останалите такси, моля? - такса вход, такса чистачка и най-вече ме вълнува такса за поддръжка на асансьор.

7. Плащане на сметки по банков път
Много хора от входа биха предпочели да плащат по банков път, което означава, че касиерът ни освен да обикаля от врата на врата и за събира пари в брой от хората, които предпочитат точи начин, ще трябва да отвори и сметка в банка. Бихте ли ни посъветвали как да стане това? - Трябва ли да отворим фирма/сдружение (не знам как се прави това) и след това да отворим банкова сметка към него?

8. Вписване на Управителен съвет в общината
От началото на август месец т.е. идният вторник вече няма да работим с външната фирма домоуправител, която ни обслужваше досега и ще имаме вътрешен домоуправител. Всъщност ще са двама, което мисля, че ги прави Управителен съвет + ще има и трети човек, който ще е касиер. Прочетох, че трябва тези хора да се регистрират като такива в общината и се вписва, че ще са такива за срок от 1 или 2 години. Въпросът ми е: ако някой иска да се откаже преждевременно, може ли това да се случи?

9. Справяне с настоящи длъжници
Към момента имаме длъжници с много голяма сума от 700+ лв. Докато все още ни обслужваше външна фирма домоуправител, беше взето решение да се започне наказателно дело срещу тях, но така и не се събра сумата, необходима за започване на делото. Сега обаче се отказваме от услугите на външен домоуправител и ще имаме вътрешни такива. А междувременно длъжниците решиха, че ще си изплатят задълженията. Понеже обаче има недоверие в тях, въпросът ми е: сега, когато външната фирма домоуправител - която с години е водела отчетност и може да докаже, че длъжниците имат наистина задължения и ако се стигне до съд, може да представи документи, - предаде всичката си отчетност и документи на собствениците, които ще са вътрешна домоуправа, тези задължения ще се прехвърлят ли също т.е. ще останат ли т.е. ако се стигне до съд, ще можем ли спокойно да се справим с длъжниците? Има ли нещо конкретно, което да вземем като документи от външната домоуправа и за което да внимаваме относно този казус, за да може да се справим с длъжниците при техен отказ да плащат?

Очаквам отговора Ви с нетърпение.

Поздрави и благодаря предварително,
Иво Ганчев

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си