Как да подам сигнал до КАТ?

Докато се разхождах по улицата, неочаквано се натъкнах на неправилно паркирана кола. Какво мога да направя в този случай? Възможно ли е да подам сигнал до КАТ? Безопасно ли ще е за мен?

Какво е необходимо да знам, преди да подам сигнал до КАТ ( Пътна полиция)?

Редът на подаване на сигнали за нарушения на правилата за движение е обществено достъпен на интернет страницата на МВР.

За територията на град София сигнали се подават в отдел "Пътна полиция" – СДВР, e-mail: trafficpolicesdvr@mvr.bg, оперативна дежурна част 02/9824901 и 02/982490.

За страната сигнали се подават в съответната Областна дирекция на МВР, на чиято територия е установено нарушението. Контактите са публикувани на интернет страницата на МВР, раздел „Страници на Областните дирекции на МВР“

Какво трябва да знам при подаване на сигнал чрез електронна поща?

Относно телефон 112: нося отговорност, ако подавам фалшиви сигнали или злоупотребявам с номера! (7.1. от Правилата). Глобата може да скочи до 20 000 лв. Отговарям и за причинените на спешните служби вреди и загуби. Ако извърша повторно нарушение, глобите са в двоен размер.Какво трябва да знам за мобилното приложение?

Възможно ли е нарушителят да научи за мен?

Не, тъй като личните ми данни са защитени и достъп до тях имат единствено служителите на МВР и центровете за спешни повиквания 112.Данните се регистрират в информационните фондове на центровете 112. След изтичане на срок от четири месеца данните се преместват, а ако до три години не бъдат използвани - биват унищожавани.Ако изтече информация, нарушителят научи за мен и започне да ме заплашва, имам право да подам сигнал в полицията. Отделно, ако изтичането на данните е по вина на държавен служител, той отговаря заедно с държавата за причинените ми вреди и загуби.

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Константин

Сакаян

2.1.2024

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си