Паркирах на „Синя зона” /„Зелена зона” в центъра на София! Ами сега?

След дълги обиколки в центъра на София най-накрая попадам на едно кръстовище със свободни паркоместа от двете страни. На едното пише „Синя зона”, а на другото „Зелена зона”. Но на кое място да паркирам и какви са условията за това? Все пак не искам паяк да вдигне колата ми.

Паркирането на „Синя зона” или „Зелена зона” в столицата е почасово и се заплаща. Всяка зона обхваща определена територия, която е видимо обозначена с табели и цветни пътни маркировки.

Коя зона да си избера?

Как да заплатя за паркирането?

1. Като закупя талон от контрольор (намиращ се в района на зоната); от кабини за продажба на талони на Центъра за градска мобилност или от търговски обекти, които ги продават. Важно: За престой от 30 минути заплащам 50 стотинки за „Зелена зона” и 1 лев в „Синя зона”. За престой от 1 час в „Зелена зона” заплащам 1 лев, а за „Синя зона” 2 лева. Мога да престоя в „Зелена зона” 2 часа, ако заплатя талон на стойност 2 лева.

2. Като изпратя SMS с регистрационния номер на автомобила ми на номер 1302 за „Синя зона” и 1303 за „Зелена зона”. Важно е след изпращане на съобщението да получа обратен отговор с потвърждение: Заплатихте паркирането на (номера на автомобила ми) до 14.20 часа (например) в „Синя зона” или „Зелена зона”. Ако изпратя грешен регистрационнен номер на колата ми, отговорността е изцяло моя и ще се наложи да пратя нов SMS, за който също ще бъда таксуван.

3. Като си направя служебен абонамент, който е допустим само за собственици, ползватели или наематели на нежилищни имоти (офиси, складове, магазини и др.), разположени в обхвата на зоните.

Как да си направя служебен абонамент:

Как да си направя служебен абонамент:

Цени с ДДС, които трябва да заплатя за служебен абонамент за 1 паркомясто за 1 месец са:

4. Като закупя винетен стикер като собственик на жилищен имот, намиращ се в обхвата на зоната.

Документи за издаване на винетен стикер подавам в офисите на Центъра за градска мобилност на ул. "Будапеща" 17 и на пл. "Възраждане" № 1. Освен това мога да подам документи и онлайн. Необходимите документи, които трябва да представя, са:

В срок от 5 работни дни след подаване на документите стикерът е готов и следва да го залепя на видно място в долния десен ъгъл на предното стъкло на автомобила ми.

Цени с ДДС за винетни стикери заплащам в размер на:

Важно: Посочените цени са за един автомобил на жилище, а за всеки следващ заплащам такса в трикратен размер.

5. Като използвам карта за преференциално паркиране за хора с увреждания. Местата, на които мога да спра като инвалид или като шофьор на автомобил, превозващ инвалиди, са обозначени с пътен знак Д21 „Инвалид” и с плътна пътна маркировка на международния символ „Инвалид”. Той представлява изображение на бял човек в инвалидна количка на син фон. Картата за преференциално паркиране ми се издава от кмета на Столична община.

Ако имам нужда от допълнително информация, мога да позвъня на телефон 0700 13 233, на който отговаря Информационният център за градска мобилност.

[toggles][toggle title="Източници"]

§ Н А Р Е Д Б А за организация на движението на територията на Столична община:

чл. 45, ал. 2 от Наредбата - относно режима за паркиране на “Синя/Зелена зона”;

чл. 45, ал. 5 от Наредбата - относно цената за почасово платено паркиране;

чл. 45, ал. 6 от Наредбата - относно заплащането за почасовото платено паркиране;

чл. 50 от Наредбата - относно режима на платено паркиране на ППС „Служебен абонамент”;

чл. 50а от Наредбата - относно режима на платено преференциално паркиране на ППС;

Приложение № 9а, б. "а" и "б" от Наредбата - относно максималното време за престой в Синя/Зелена зона.

§ Решение 149 на Столичния общински съвет от 22.03.2012г. - относно цените за почасово платено паркиране.

§ Официален сайт на Центъра за градска мобилност - София (ЦГМ):

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Рени

Христова

4.10.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си