Къде да изхвърля строителните си отпадъци?

След дълго издирване на най-подходящия апартамент и още по-щателно разучаване на правата ми при покупката му, мога да се похваля, че имам нов дом. Бившите собственици се изнесоха, но за мен остана да се отърва от старата покъщнина, да ремонтирам цялостно банята и да направя освежителен ремонт на няколко от стаите. Естествено от всичката дейност се заформя голямо количество боклук, сред който и доста плочки, керамика, бетон и какво ли още не. Често обаче съм виждал/а надписи по контейнерите “забранено изхвърлянето на строителни отпадъци”, а моите мисля са точно такива. Затова проучих и ето как седи въпросът с изхвърлянето тези отпадъци.

Кои отпадъци са строителни?

Строителни отпадъци мога да генерирам от всякакво строителство и разрушаване, включително и почва, изкопана от замърсени места. Такива могат да бъдат: бетон, тухли, керемиди, плочки, керамични изделия, дървесина, стъкло, пластмаса, асфалтови смеси, гипс, метали - мед, бронз, месинг, алуминий, олово, стомана, чугун и др., както и смеси от всичко изброено.

Забрана за нерегламентирано изхвърляне

Законът ми забранява нерегламентирано да изхвърлям и изгарям строителните отпадъци - например да ги изнеса в гората или да ги изхвърля на някое друго безлюдно място. По-важното е, че е забранено да ги изхвърлям в контейнерите за събиране на битови отпадъци или отпадъци от опаковки. Зад забраната се крият куп причини - обикновените контейнери не са предназначени за толкова тежки отпадъци и лесно се повреждат, сметопочистващите фирми не желаят да ги обслужват по този начин, в резултат на което се замърсява околната среда от разпилените отпадъци. Освен това строителните отпадъци не са биоразградими и е необходима различна обработка от тази на битовите отпадъци. А някои могат да бъдат рециклирани и отново да бъдат вложени в строителството. Не бях предполагал/а, но безотговорното ми изхвърляне на строителни отпадъци, където намеря за добре, може да ми донесе глоба от 300 до 1000 лв. Ако пък овластените органи ме хванат на местонарушениеито и преценят, че случаят ми е явно маловажен, могат да ми наложат глоба с фиш от 10 до 50 лв.

А какво да предприема?

Всъщност, въпросът със съдбата на строителните отпадъци е решен на местно ниво. Затова най-удачно е да потърся актуална информация по телефона или в сайта на моята община. Така мога да разбера дали общината има някаква организация за този вид отпадъци и дали ще се погрижи директно тя, или трябва да се свържа с общинската фирма за чистота. Например могат да предоставят пред жилището ми специализиран контейнер след заявка, или да извозват отпадъците в определени дни на определено място, може услугата да е платена или безплатна и т.н. А ако липсва такава организация от страна на общината, то поне мога да науча адреса на депото, в което сам/а да занеса строителните си отпадъци, ако е по силите ми. Така например, ако се намирам в Бургас и искам да се отърва от строителните си боклуци, трябва първо да подам заявка на тел. 056/85 23 37. След това да поставя отпадъците в чували и в деня, който са ми определили за извозване, да ги изнеса на място, достъпно за специализирания автомобил. Услугата е безплатна, предоставя се в делнични дни, но имам право на нея само веднъж годишно за моя дом. Ако ремонтната ми дейност тече в София, мога да събера строителните си отпадъци в чували и да ги оставя до контейнерите за битови отпадъци, но само в определени дни, съгласно предварително обявен график, според който се движат почистващите камиони. Мога да видя графика за моя район на сайта на Столична община. Разбира се, мога да си ги занеса и сам/а. Депото за строителни отпадъци се намира в кв. Враждебна, като е по-добре да се обадя предварително за по-подробна информация - например дали се изисква разделянето на отпадъците по вид, плаща ли се нещо за депонирането и прочие.

Имам ли друг вариант?

Освен изброените опции, винаги мога да се свържа и с частна фирма за целта. Тя може да ми осигури специализирани контейнери за строителни отпадъци за определен срок срещу заплащане или да извози боклуците ми, когато на мен ми е удобно. Освен това, подобен вид фирми предлагат и допълнителни услуги като разтоварване и натоварване, почистване и други. Може и законовата организация да ми се вижда малко тромава. Може и неведнъж да съм виждал/а някой съсед да маскира строителните си отпадъци като битов боклук и да го слага в контейнера, без никой да го глобява. Но в крайна сметка всичко опира до нашата по-безопасна и по-чиста околна среда. Затова ще проявя малко проактивност като съвестен гражданин и ще спазя реда с надеждата за по-нататъшната обработка и рециклиране на отпадъците ми и по-малко боклуци по улиците. [toggles][toggle title=Източници]Закон за управление на отпадъците (ЗУО):чл. 133, ал. 1 - относно глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци;пар. 1, т. 39 ДР - относно определение на строителни отпадъци.Наредба за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община:чл. 59 - относно задължението да оставя строителните отпадъци в чували до контейнерите по определен график.Наредба за управление на отпадъците на територията на община БургасНаредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали:чл. 2 - относно целта да се насърчи рециклирането и оползотворяването на строителни отпадъци;чл. 4 - относно забраната за изхвърляне на строителни отпадъци в контейнерите.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Стела

Парушева

10.11.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си