Глоба от мобилна камера на КАТ

Какво ми се случва?

Шофьор съм и макар като всеки съвестен водач на пътя да знам правилата за движение и да ги спазвам, този път обстоятелствата се стекоха така (бързах да посрещна тъщата, разсеях се, загледах се в “хващащ окото” пешеходец), че извърших нарушение. За беда бях “хванат в крачка” - заснеха ме с мобилна камера, а за моето нарушение се предвиждат отнемане на точки и глоба. Да, обаче дочух, че вече положението с глобите за нарушения, заснети с мобилна камера, не е съвсем същото. Какво се е променило и как се отразява това върху мен ?

Защо да плащаш глоби? Намери помощ и обжалвай на тази страница. Отнема 2 мин. да защитиш правата си пред КАТ! [Научи повече]

Камерите на КАТ (добре е да съм наясно с разликата между мобилните и стационарните камери, ако не за друго, то поне от обща култура)

За заснемане на нарушенията по пътя органите на реда използват два вида технически средства: стационарни и мобилни камери

Как се “случва” самата проверка от мобилна камера?

Служителят позиционира служебния автомобил или мотоциклет или временно разполага мобилната камера на участък от пътя и насочва уреда в контролираната посока. След това извършва необходимите първоначални настройки за започване на контрола и процесът по “хващане в крачка” на нарушителите на правилата за движение. След изтичане на времето за контрол служителят изключва камерата. За всяко едно такова използване на мобилна камера се съставя протокол.

Как се наказват нарушителите?

За всяко мое заснето с техническо средство (т.е. камера, без значение каква) нарушение ми се издава фиш, който ще получавам “маскиран като добра новина” по пощата в препоръчано писмо с обратна разписка. Ако ли пък нарушението на правилата за движение, което съм допуснал, е било документирано от мобилна камера в движещ се полицейски автомобил или мотоциклет, то “патрулката” задължително трябва да ме спре на място в момента на нарушението и да ми съставят акт по предвидения в закона ред. Актът се съставя в хода на стриктно уредена процедура, а въз основа на него впоследствие ми се издава и наказателно постановление, с което ми се налага наказание.

Мога лесно да обжалвам онлайн: https://www.advokatami.bg/kat/

Актуализира: Магдалена Митева[toggles][toggle title="Източници"]НАРЕДБА № 8121з-532 ОТ 12 МАЙ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА АВТОМАТИЗИРАНИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА И СИСТЕМИ ЗА КОНТРОЛ НА ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА:чл. 9 и 10 - относно реда, по който се осъществява контрол с мобилна камера.

чл. 11 - относно установяване на нарушението.

§ Закон за движението по пътищата:

чл. 165 - относно задължението на контролните органи за обозначаване;

чл. 189 -относно налагането на глоби с фиш.

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лиляна

Попова

8.3.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си