Секс на публично място. Какво е мнението на закона?

Секс на улицата, в колата, асансьора, парка, пред блока, в театъра или киното, в превозно средство, на терасата, плажа, спирката на градския или на “гърба” на някой нонстоп, в морето и къде ли още не, но на място, което е публично и мога да бъда забелязан. Искам да опитам заради тръпката или просто така се стичат обстоятелствата. Какво да очаквам обаче в тази ситуация (освен изживяването)?

Моите Права

Възможно е, малко или много според ситуацията, предвид факта, че съм на публично място, да бъда хванат “в крачка” от други хора. Макар да съм нарушител, в конкретната ситуация аз също имам права, които не трябва да бъдат накърнени:

Сигнал до МВР

Лицата, станали свидетели на моите действия имат право да сигнализират на телефон 112 органите на МВР, които по закон следва да бдят за опазването на обществения ред. Полицаите, пристигнали на място ми съставят акт за извършеното нарушение и могат да ме задържат до 24 ч. в ареста. В случай на задържане от страна на полицейските служители имам определени права, които трябва да бъдат спазени. За тях - повече в Правото: Задържаха ме от полицията за 24 часа.

Какво нарушавам? Престъпление ли върша?

Проявата ми - секс на публично място - се третира от закона като непристойно действие - такова, което явно противоречи на възприетите в обществото възгледи за морално и прилично. С осъществяването й:

Нещо повече, действията ми биха могли да бъдат определени като такива, които по своето съдържание се отличават с изключителен цинизъм или дързост, т.е. като особено нагли и безсрамни, напр. ако ги осъществявам в близост до детска градина или посред бял ден на оживено място. Ако ме спипат органите на реда, рискувам да бъда съден за хулиганство.

Какво наказание може да ми бъде наложено?

Могат да ме накажат с:

Важно! Ако вече съм се проявявал като хулиган, наказанието лишаване от свобода е до 3 г., а ако съм и особено дързък и циничен - от 1 до 6г.

Важно! Ако съм малолетен (до 14г.) или непълнолетен (от 14 до 18г.) и действията ми бъдат определени като хулигански, не могат да ме осъдят на лишаване от свобода.

Важно! При определени в закона предпоставки мога да бъда освободен от наказателна отговорност като ми наложат административно наказание - глоба от 1 000 до 5 000 лв.

[toggles][toggle title="Източници"]

§ Конституция на Република България

чл. 30, ал. 1 - относно личната неприкосновеност;

чл. 32 - относно неприкосновеността на личния живот;

§ Наказателен кодекс

чл. 78 а - относно освобождаването от наказателна отговорност;

чл. 146 - относно обидата;

чл. 325 -относно хулиганството и квалифицираните му състави.

чл. 14, ал. 1 ЗМВР - относно задължението на полицията по опазване на обществения ред.

чл. 72 - 73 ЗМВР - относно правото на МВР да задържа в ареста.

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лиляна

Попова

5.7.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си