На митницата: Как да получа ЕОРИ (EORI) номер?

Поръчал/а съм си по пощата много готини маратонки от Америка. Отивам да си ги взема, но ми казват че трябва да отида на митницата, да освободя стоката си и да си изкарам ЕОРИ (EORI) номер. Защо ми е това и как мога да го получа?

Какво е ЕОРИ (EORI) номер?

Това е специален номер, който ми издават на митницата. Понякога, когато поръчвам стоки от чужбина (както държави от ЕС, така и извън него като Америка и Китай) в зависимост от стойността на поръчката е възможно поръчката ми да бъде задържана на митниците.Ако съм използвал услугите за доставка на Български пощи или на куриерска фирма, то те предлагат услуга за “освобождаване” на пратки от митницата. Ако реша да не се възползвам от техните услуги, то ще ми се наложи сам/а да се занимавам с всички митнически формалности, които включват и издаването на т.нар. ЕОРИ (EORI) номер. Когато си имам работа с митницата (например получавам или изпращам стоки), аз съм в качеството си на т.нар. “икономически оператор”. Аз мога да бъда:

NB! Важно да знам е, че трябва да си изкарам подобен номер преди да започна да извършвам дейности, обхванати от митническото законодателство, т.е. преди да започна да внасям или изнасям стоки определени държави напр. Турция.

Къде и как мога да се регистрирам?

За да получа ЕОРИ номер, мога да се регистрирам по 2 начина:

Компетентната митница е:

Например, ако съм в София, трябва да посетя Агенция “Митници до Централна гара. Важно! Ако избера да се регистрирам по електронен път, то трябва да имам валиден универсален електронен подпис, с който да подпиша регистрационния формуляр онлайн.

Какви документи са ми необходими?

Ако реша да отида на място в съответното ТМУ, то трябва да нося със себе си следните документи:

Ако не мога да отида лично, то мога да упълномощя друг да го направи вместо мен. В този случай ще трябва да заверя пълномощно пред нотариус, като в него трябва да присъства изричен текст за ЕОРИ регистрация.

Колко струва и колко бързо става регистрацията?

Добрата новина е, че ЕОРИ регистрацията е напълно безплатна! След като подам необходимите документи, митническите органи ще разгледат заявлението и ще издадат номера в рамките на 5 работни дни.Ако се установят някакви несъответствия между регистрационния формуляр и проверката, то може да ми поискат допълнителна информация.[toggles][toggle title=Източници]Наредба № Н-4 от 3.06.2009 г. за условията и реда за създаване и фунциониране на Национална система за регистрация и идентификация (EORI-BG регистър) за митнически цели (Наредбата):т. 2 от ДР - относно дефиницията за икономически оператор;чл. 4, ал. 2 - относно това за какво служи ЕОРИ номерът;чл. 5, ал. 1, т. 1 и 2 - относно това как мога да си изкарам подобен номер (по електронен път или на място;чл. 6, т. 1 и 2 - относно това кой е компетентния орган да ми издаде подобен номер;чл. 7, ал. 1 - относно това кога трябва да си издам подобен номер;чл. 12 - относно това какви могат да бъдат икономическите оператори; чл. 13, ал. 2 - относно необходимостта от квалифициран е-подпис, ако реша да си изкарам ЕОРИ номер по електронен път; чл. 15, ал. 1 и 2 - относно таксата и срокът, за който става готов номерът;чл. 18, ал. 1 и 2 - относно необходимите документи, които трябва да представя. [/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Моника

Дафинова

29.10.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си