Какви са правата ми при инцидент с асансьор?

Влизам в асансьора. В него вече има четирима човека. Повечко сме, отколкото пише на табелката, дано тръгне (отегчено се молим всички наум). И тръгва. Но само половин етаж по-нагоре асансьорът се разтриса и пропада в нищото. Трясък. Усещам, че съм сериозно ранен/а. При падането телефонът ми се чупи. Има щети и по дрехите ми. Сега кой ще ми плати лечението? Някой ще компенсира ли щетите ми?

Ролята на указателните табели в асансьор

Указателната табела в асансьорните кабини е най-често подценявана, недоглеждана, нехайно пропускана. Груба грешка. При инцидент нейна липса или нарушена цялост могат да ми костват ценно време за реакция. Ето какво трябва да съдържа тя:

Важно! Откривам липса или нарушена цялост на табелата (като например при наличие върху повърхността й на добре познатите одрасквания, залепени стикери или оцветявания/надписи с перманентни маркери от други живущи/пътуващи). В този случай мога да уведомя незабавно представител на етажната собственост, домоуправителя или лицата, които поддържат асансьорите.

В случай на инцидент в асансьор - първата ми реакция:

Асансьорът е техническо средство, подвластно на всички физични и времеви закони. Инциденти не са изключени, поради което е добре да съм подготвен/а с възможните начини за бързо реагиране:

Преживях инцидент в асансьор. Аз имам право на обезщетение!

Ставам жертва на инцидент в асансьора. Имам ли право на обезщетение и в какъв размер? От кого?Как и в какъв срок да потърся правата си? Ето отговорите накратко:

[toggles][toggle title=Източници]Наредба за безопасната експлоатация и технически надзор на асансьори (НБЕТНА):чл. 9, ал. 4 - относно пристигането на асансьорен техник в случай на авария;чл. 12 - относно съдържанието на указателните табели в асансьорите;чл. 12 а - относно задължението на ползвателите да уведомяват лицата по поддръжката при наличие на липса или нарушена цялост на указателните табели в асансьорите;чл. 32 - относно уведомяването от страна на ползвателите в случай на инцидент или авария. [/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Петилина

Петрова

22.11.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си