Skype: с какви общи условия се съгласявам?

Голяма част от приятелите ми вече живеят в чужбина, а тъй като Facebook не е най-удобното място за видео разговори, а роумингът все още не е напълно премахнат, реших да си направя Skype. С изненада обаче установих, че за да създам акаунт в Skypе, трябва да въведа телефонния си номер. Нима е нужно да предоставя своя толкова лична информация? Ще бъдат ли личните ми данни добре защитени и какво всъщност трябва да знам, ако искам да използвам Skype?

Какво е Skype?

Това е програма, чрез която мога безплатно да получавам и изпращам незабавни, гласови и видео съобщения, както и да провеждам видео разговори с други абонати на Скайп.

Как мога да се регистрирам?

Създаването на профил се осъществява лесно и бързо, чрез въвеждане на телефонен номер.Важно! Ако не искам да предоставя тази информация, мога да си направя регистрация чрез имейл адрес или Facebook.Освен тези данни, от мен се изисква да представя собственото си име и фамилия, като чак след това регистрацията ми е завършена. Важно е обаче да съм наясно, че със създаването на акаунта аз декларирам, че приемам условията по Декларацията за поверителност и Споразумението за услуги на Microsoft. Поради това е хубаво да бъда наясно с какво точно се съгласявам.

Какви са условията за ползване на Skype?

С регистрирането си аз на първо място потвърждавам, че съм навършил пълнолетие или че притежавам валидно съгласие от родител да си направя профил. Също така декларирам, че не съм използвал фалшива информация при създаването на акаунта - пример за такава са дори измислените имена. Поради това изискване друг човек няма право да използва вместо мен регистрацията ми.Важно! Skype няма собственост върху съдържанието на профила ми, като аз отговарям изцяло за него.Това означава, че Skype не носи отговорност за нещата, които изпращам и получавам, както и за настъпването на щети. Това включва както извършването на измама срещу мен, така и ако претърпя финансова загуба чрез съответната мрежа. Единственото изключение ще е, ако Skype е действал нарочно или е допуснал груба грешка.Важно! Когато се регистрирам, аз също така изрично се съгласявам, че хората, с които съм споделил някакво съдържание, имат право да го използват. Това включва както изпратените от мен файлове, така и личната ни кореспонденция. Поради това Скайп ми дава възможност да избера да приемам разговори и съобщения само от абонати, които вече съм добавил в моя списък. Така премахвам възможността непознати потребители да се свързват с мен или да ми изпращат съмнителни файлове. Освен това имам възможност и да блокирам хората, с които не желая повече да комуникирам.

Защитени ли са обаче личните ми данни спрямо Skype?

Данните, с които Skype разполага, са на първо място тези, които предоставям при създаването на акаунта ми – телефонен номер, имейл адрес или Facebook, както и двете ми имена. Единствено ако поискам, мога да попълня в профила си и допълнителна лична информация като например възраст, пол, страна и снимка.Важно! Освен тези данни Скайп разполага с информация относно контактите ми и със съдържанието на моята комуникация като например съобщенията или видео разговорите ми. Програмата може също така да определи местоположението ми на база моя IP адрес.Важно! Skype изрично се ангажира да защитава личните ми данни чрез различни процедури за сигурност. Въпреки това той има право в определени случаи да разкрива информацията, с която разполага. Например при съдебно дело или когато съм поискал изпращане на снимки или друга лична информация на други потребители. Skype също така споделя информацията с фирмите, които осъществяват поддръжката на програмата, както и когато съм се възползвал от услуга изискваща предаване на информация. Такава е например финансовото плащане. Тогава необходимите лични данни се споделят с банката, осъществяваща услугата.Трябва да съм също така наясно, че профилът ми може да бъде блокиран, ако има сигнал, че нарушавам законите или условията за ползване. В тези случаи Skype може дори да прегледа съдържанието на профила ми, за да установи дали в действителност има нарушение.Въпреки че Skype гарантира чрез различни методи сигурността на личните ми данни, трябва винаги да внимавам относно съдържанието, което предоставям. В случай че не съм доволен от услугата или се страхувам за данните си, имам възможност да закрия своя акаунт. С него ще бъде премахната информацията от профила ми, включително и моята комуникация.[toggles][toggle title=Източници] Споразумение за услуги на Microsoftт. 2 - относно собстствеността върху съдържаниетот. 2, а - относно използването на съдържаниетот. 3, b - относно нарушаването на условиятат. 4а, i - относно създаването на акаунтт. 4 а, iii - относно акаунтите на лица под 18г.т. 4, iv, 1 - относно изтриването на акаунтат. 4, iv, 2 - относно изтриването на информацията от акаунтат. 12, а - относно отговорността над съдържанието в акаунтат. 12, c - относно вреди и щети чрез Skype Декларация за поверителност на Microsoft[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пламена

Грозева

23.6.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си