Безопасно ли е да използвам природен газ в дома си?

Топлото и приятно лято приключи. Навън е златна есен. Вятърът, който носи пожълтелите листа във въздуха, ми навява мисли за студената и мрачна зима, а с това и за високите цени за отопление и ток. Има ли по-подходящ източник на енергия за бита? Отговорът е: Да! Природен газ!

Какво трябва да знам за природния газ? Безопасен ли е?

Природният газ е екологичен и чист източник на енергия. Използването му не води до отделяне на сажди, миризми и прах във въздуха. За разлика от други изкопаеми горива, при изгарянето на природен газ се отделят значително по-малко парникови газове. Замяната на традиционните енергоносители с природен газ води до намаляване на вредните емисии и до поддържане на чиста и здравословна околна среда.За да достигне до домакинствата и стопанските потребители, природният газ се доставя чрез високотехнологична газова инфраструктура, при ниско налягане и постоянен контрол. Лицензирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор експерти всяка година проверяват изправността на битовите газови инсталации у нас. Така се гарантира максималната сигурност и ефективно функциониране на всички уреди и системи.Отделно от това, природният газ е един от най-ефективните и подходящи за дома енергоизточници. Много домакинства в целия свят предпочитат използването му пред други енергоносители, защото е значително по-евтин, могат да контролират потреблението си и не създава допълнителни ангажименти за транспортиране, съхранение и чистене. Безопасността при употребата на синьото гориво е гарантирана от стриктния контрол, който се упражнява навсякъде върху газовите инсталации, както и с някои допълнения като допълнителното одориране на газа, който по принцип няма мирис.Природният газ е и почти два пъти по-лек от въздуха. Малкото му тегло води до бързо разсейване в атмосферата. При изтичане той се издига в помещението и "търси" и най-малката пролука, за да излезе навън.

Има ли някакви правила за безопасност при употребата на природен газ?

На първо място, трябва да премина през така наречения “инструктаж” от газовото дружество за безопасната експлоатация на газоснабдителната система. Отделно от горното, съгласно закона трябва:

Важно! В случай на нарушаване на подаването на газ в дома ни, трябва да:

Затова не трябва да:

С какво природният газ е по-добър от останалите източници на енергия?

Природен газ и пропан-бутан

Природен газ и дърва и въглища

Природен газ и електрическа енергия (климатици)

Природен газ и Топлофикация

И най-накрая: Най-голямото предимство на отоплението с природен газ е във възможността да използвам природния газ не само за отопление, но и за готвене и топла вода. Не е нужно да осигурявам и заплащам предварително нужните количества; да транспортирам и чистя преди и след употреба. Не е нужно да се притеснява дали ще „свърши” и дали „ще ми стигне”.И още нещо любопитно…

[toggles][toggle title=Източници]

Правила за работа с потребителите Общи условия за продажба на природен газ на потребители за битови нужди[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лиляна

Попова

6.12.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си