Спасител на плажа: права и отговорности

Ситуацията: … И замириса на море

Лято. Жега. … Море. Така се случи, че това лято реших да “преместя” работното си място от прашния и излъчващ огън и жупел бетонен град на плажа, или, както се казва, да съчетая полезното с приятното. Избрах да стана спасител на плажа!

На какви изисквания трябва да отговарям, за да бъда спасител на плажа?

“Спасяването” на плажа не е шега работа и затова законодателят не е пропуснал да регламентира и тази дейност. Изискванията, на които трябва да отговарям, за да стана спасител на плажа (освен да мога да плувам, разбира се не като ютия) са:

Какви са задълженията ми като спасител?

Не, да си спасител на плажа не означава да се изпружиш и да си лежиш по цял ден. Работата е отговорна и трябва съвестно да изпълнявам служебните си задължения. А те са:

Как е организирана спасителната дейност?

Работното ми място е т.нар. спасителен пост. Освен мен, на него има поне още един спасител. Докато сме дежурни единият от нас непрекъснато наблюдава “поверената” ни зона, а другият има готовност да предприеме спасителна акция. Спасителният пост, на който се “трудим” задължително е оборудван със:

  1. средства за наблюдение на водната площ като напр. бинокъл;
  2. средства за сигнализация, като напр. свирка, рупор или мегафон; сигнални флагове (биват зелен, жълт и червен); сигнална мачта; комплект ограничителни и означителни плаващи знаци, маркери, табелки;
  3. спасителни средства като спасително въже; спасителна топка с 30 м. въже; спасителна лодка с гребла или извънборден двигател.

Ако около водната площ, където “работя” има повече от пет спасителни поста, задължително се разкрива и т.нар. спасителна станция, с която ние спасителите поддържаме постоянна радио или телефонна връзка.

Зона за спасяване - какво значи това?

Къпането във водата е удоволствие за всички, но все пак има и правила, които трябва да се спазват:

[toggles][toggle title=Източници] Наредба за водоспасителната дейност и обезопасяването на водните площичл. 12 - относно работното време;чл. 13 - относно работното облекло;чл. 14 - относно спасителния пост;чл. 15 - относно спасителната станция;чл. 20 - относно изискванията към спасителите;чл. 21 - относно задълженията на спасителите;чл. 26 - относно задълженията на гражданите.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лиляна

Попова

30.11.2016

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си