Пенсия от Швейцария и от Франция

Здравейте,
изчетох доста по въпроса за пенсионирането в ЕС, и много информация за доказване и признаване на трудовия ми стаж от Швейцария и от Франция. Стажът ми ще бъде доказан, изискан по служебен път от НОИ, след като си подам заявлението за пенсиониране. Стажа ще ми послужи за доказване тук че имам нужните години за пенсиониране,но не й да ми се заплаща по висока пенсия в БГ. Имам осигурителни номера и за двете държави.
Въпроса ми е как да си изчисля колко ще получавам от там като пенсия? Имам 5 години трудов стаж в Швейцария, и според първия им или втория им стълб според осигурителния ми доход там, въз основа на сумите които съм получавала-внасяла, ...но 5те години не са последователни, от 2011 до 2021г.Дали от там имам право на някаква сума и каква, всеки месец или за година?
Има ли някаква фирма в България която би могла да ми помогне. Същото се отнася и с Франция. Там съм работила 22 месеца, от 2017 до 2020г. Дали от там имам право на някаква сума ? А мога ли да си изтегля от там внасяните суми за пенсия? Към кого трябва да се обърна? Аз сама ли трябва да си подавам документите към тяхното пенсионно или и това става служебно чрез НОИ БГ?
Миналата година се обърнах към представителите на ЕС за Швейцария и Франция в България,(едната от Видин, другата от Свищов) но и двете дами ми изптратиха линкове от интернет за тези страни,да си ги чета,това вече го бях направила.
Надявам се на вашия компетентен професионален отговор, за което ви благодаря предварително.
Поздрав,
Г.Георгиева

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си