Притежание на марихуана - мнението на закона и последствия

Темата за марихуаната все по-рядко е табу в обществения живот, но все още марихуаната е незаконна в България, затова при употребата й трябва да бъда подготвен за рисковете от сблъсък с органите на властта.

Според българското законодателство марихуаната е определена като наркотично вещество с висока степен на риск за общественото здраве. Официално е известна като коноп или канабис, защото се извлича от конопени растения, но сред хората се известна с още много различни имена като марихуана, трева, джойнт и други. Тя е забранена в хуманната и ветеринарната медицина, т.е в България няма как да бъда лекуван с такъв вид “медикамент”. Наказателният кодекс определя като престъпление придобиването и държането на наркотични вещества, като предвижда по-тежко наказание за придобиване или държане на високорискови наркотични вещества каквато е марихуаната.

Ако имам законови проблеми по темата, най-доброто нещо, което мога да направя е да се свържа със специалист по наказателно право. Не е скъпо и мога да направя това бързо и лесно на тази страница.

Високорискови наркотични вещества (марихуана, хероин, кокаин, екстази):

лишаване от свобода - от 2 до 8 годиниглоба - от 5000 до 20 000 леварискови наркотични вещества:лишаване от свобода - от 1 до 6 годиниглоба - от 2000 до 10 000 лева

при маловажен случай:

глоба до 1000 лева

Въпреки битуващото мнение сред хората, че марихуаната е лек наркотик и не е толкова опасна сравнение с другите наркотици, според нашето законодателство тя е приравнена с всички останали наркотици т.е цигара марихуана е равна пред закона както на доза хероин или един грам кокаин, така и на 5 хапчета екстази.

В количествено отношение законът различава само понятията големи размери - наркотик на стойност между 70 и 140 минимални работни заплати ( лишаване от свобода - от 3 до 12 години; глоба - от 10 000 до 50 000 лева) и особено големиразмери - наркотик на стойност над 140 минимални работни заплати (лишаване от свобода - от 5 до 15 години; глоба - от 20 000 до 100 000 лева).

NB! Важно е да развенчаем мита за еднократната доза или позната като марихуана за лично ползване.

През 2004 от Наказателния кодекс отпадна частта, която ме освобождава от наказателна отговорност, ако имам наркотик в размери, предназначени за еднократна употреба. Това означава, че вече без значение какво количество марихуана имам в себе си, то аз съм наказателно отговорен и извършвам престъпление.

Как могат да ме хванат с марихуана?

За да ме хванат, че държа в себе си марихуана, полицаите първо трябва да ме претърсят, т.е. - да ми извършат личен обиск.

Най-важното, което трябва да знам е, че такова “джобене” е позволено само при следните случаи:

Това означава, че при целенасочена полицейска проверка за марихуана, трябва да има данни, че аз или автомобилът, с който се движа, са свързани по някакъв начин с притежание, пренос или търговия на марихуана или някакво друго престъпление, т.е трябва да има основание за претърсването, което съответства на закона. Неправилно би било да ми извършат проверка само защото изглеждам мнителен, поради това трябва да попитам полицаите за основанието за извършване на обиск срещу мен. Проверка на автомобила ми (отваряне на багажника, ровене в жабката или на други места в колата) също означава личен обиск. За да бъде законно това претърсване, трябва да се състави протокол и да се подпише от свидетел, а след това този протокол се валидира в съда. Дори да открият, че аз притежавам марихуана, ако няма съставен по надлежния ред протокол, то аз не подлежа на наказателна отговорност, защото проверката на органите на реда е била незаконосъобразна, следователно и резултатите от проверката са незаконосъобразни. Задържането на мен или на притежаваната от мен марихуана без съставяне на протокол означава, че полицаите злоупотребяват с правомощия, което навежда на мисълта за евентуален рекет от тяхна страна спрямо мен.

Какво става, ако вече са ме хванали с марихуана?

По принцип действията на полицията не са насочени толкова към хващане на обикновени хора, които пушат марихуана от време на време, а са насочени към установяване на хората, които продават /т.н. дилъри/. По-добрият вариант за мен е да предам марихуаната доброволно на органите на реда. Понякога обаче полицаите предлагат устни договорки, при които aз да кажа от кого съм взел марихуаната, а те от своя страна “ще си затворят очите”, че са открили марихуана в мен.

Но не винаги нещата минават толкова гладко и мога да се измъкна толкова лесно. Ако ме хванат с марихуана, полицаите могат да ме задържат за 24 часа в местното РПУ. Най-лекото, което ме грози в този случай е полицейска регистрация (вписване в регистрите на полицията без да бъда осъждан). Такава полицейска регистрация може да бъде направена и по повод футболно хулиганство или сбиване, например.

Важно! При задържане имам право на адвокат или служебен защитник. Това може да бъде само в моя полза. Не бива да се поддавам на евентуални заплахи от полицаи към мен, насочени с цел да не бъде извикан адвокат. Адвокатът може само да ми помогне, а не да ми навреди.

Какво наказание ме грози, когато съм хванат с марихуана?

Според Наказателния кодекс за притежаване на наркотични вещества съм заплашен с между 1 до 6 години затвор. Какви варианти имам?

Нямам марихуана в себе си, но ме набеждават. Какво да правя?

Макар и рядкост, такъв вариант също е възможен с цел изнудване. Затова трябва да внимавам по време на проверката от страна на полицаите. Тя се извършва в присъствието на полицай и един свидетел. Този свидетел може да бъде мой приятел, който да гледа внимателно да не бъде подхвърлено нещо. Евентуално, ако нещо се подхвърли при съставянето на протокола за обиска, аз мога да напиша своите възражения. В такава ситуация трябва задължително да се консултирам с адвокат.

Актуализира: Магдалена Митева[toggles][toggle title="Източници"]

§ Списък I от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични

§ Наказателен кодекс на Република България

чл. 354а, ал. 3 от НК - относно придобиването и държането на наркотични вещества

чл. 354а, ал. 5 от НК - относно административна глоба до 1000 лева при маловажен случай

чл. 93 9 от НК - относно това какво е маловажен случай

§ Наказателно-процесуален кодекс на Република България

чл.381-384 от НПК - относно споразумение с прокуратурата

чл. 369-374 от НПК - относно съкратено следствие

§ Закон за МВР

чл. 80, ал. 1, т.1 и т.2 от ЗМВР - относно основание за претърсванечл. 82, ал.1 и 2 от ЗМВР - относно съставяне на протокол при претърсванечл. 72 и чл. 73 - относно основанията за задържане за 24 часа от страна на полициятачл. 75, ал.2, т. 6, б. “б” - относно правото на адвокат при задържане

§ Тълкувателно решение №2 от 1998 на ВКС - относно уточняването на понятията “големи размери” и “особено големи размери”

§ Решение на Балчишкият районен съд от 16.10.2012 година, с което признава обвиняемият за невинен

§ Интервю от 9 юни 2012 на Иван Бакалов с адвокат Иван Хаджигенов

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Владимир

Иванов

8.3.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си