Регистрация на МПС в чужбина (ЕС) - кога и как?

Предстои ми преместване в друга държава членка на ЕС. Възможно ли е да продължа да използвам автомобила си с български регистрационни номера, или е необходимо да го регистрирам повторно? Има ли определени срокове и какво се случва, ако не бъдат спазени? За да бъда по-добре информиран за тези условия и ситуации, ще обърна внимание на разясненията по-долу.

Важно ли е за колко време съм в чужбина?

Първоначално трябва да направя разграничение между временен престой и постоянно пребиваване в друга страна членка на ЕС.Временен престойАко пребивавам постоянно в дадена страна членка (в случая - България), но прекарвам в друга страна от ЕС по-малко от 6 месеца, не се налага да регистрирам повторно колата си и ще мога да я ползвам с български регистрационни номера. При временния престой в друга страна от ЕС не е необходимо да плащам каквито и да е данъци за регистрация там, но е възможно да се наложи да заплатя други данъци, свързани с използването на моя автомобил в съответната страна (пътни данъци като винетка, данък върху превозното средство и др.). Важно! В този случай обаче не мога да:

Постоянно пребиваванеАко планирам дългосрочно преместване в друга държава от ЕС, т.е за повече от 6 месеца, то трябва да се запозная с националните правила за регистриране на автомобил в съответната държава. През първите 6 месеца от датата на пристигането ми в страната нямам задължението да регистрирам колата си. Ако обаче остана повече от 6 месеца, длъжен съм да регистрирам автомобила си. Ако не го направя, ще трябва да заплатя евентуални санкции за митническо нарушение под формата на глоби, така че внимателно трябва да следя от кога и за колко време съм шофьор в друга страна на ЕС.Важно! Мога да не регистрирам колата си след изтичането на тези 6 месеца в следните случаи:

  1. Ако съм учащ и единствената причина за пребиваването ми в друга страна е свързана с обучението ми, то мога да ползвам колата си, без да я регистрирам или да плащам данъци там, докато съм записан в местно учебно заведение. Ако обаче започна работа по време на престоя си там като студент, трябва да регистрирам колата си;
  2. Ако съм трансграничен работник и редовно пътувам до работното си място в друга държава членка на ЕС, автомобилът ми може да остане с регистрационните номера, издадени от страната, в която живея.

Процедура по регистрация

Тъй като няма общи европейски правила за регистрация на превозните средства и всяка държава членка прилага свои процедури по регистрация, те могат да налагат свободно регистрационни такси и да установяват вътрешни правила за регистрация на автомобили. В общия случай при процедурата по регистрация трябва да представя следния набор от документи:

[toggles][toggle title=Източници]Директива 83/182/ЕЕС:чл. 3 – относно временен внос на някои превозни средства за лични целичл. 3(б) - относно ограничение за отдаване и ползване под наемчл. 5 – относно особени случаи на временен внос на частни превозни средствачл. 5, ал, 1(б) - относно ползването на МПС от студентичл.5, ал.1(а), вр. чл.7 - относно ползването на МПС от трансгранични работницичл. 7 – относно общи правила за определяне на местоживеенетоДиректива 2009/40/ЕИО:чл. 3 – относно признаване на извършен технически преглед между държавите членки на ЕС.Директива 2007/46/ЕО – относно сертифицирането на нови превозни средства и техните части.Вашата Европа - секция “Граждани” - относно практически насоки при регистрацията на МПС в ЕС.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Кристина

Лазарова

15.3.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си