Ваучери от сайт за групово пазаруване. Има ли уловка?

Някои мои приятели в последно време използват т.нар. групово/колективно пазаруване. Какво представлява то и какви рискове крие – мога да науча в следващите редове.

Какво представлява груповото пазаруване?

Груповото пазаруване е пазаруване, при което един търговец предлага даден продукт или услуга на уебсайт за групово пазаруване. Потребителите/клиентите, след като харесат офертата, я купуват. Всичко се случва онлайн – заплащането става с различни разплащателни средства (например с кредитна карта). Това, което е особено е, че въпросният търговец предварително е предвидил дадено условие и ако то не се сбъдне, договорът няма да влезе в сила. Например за определената стока е обявено намаление от 60 %, като за да се реализира то, е нужно стоката да бъде закупена от минимум 200 000 души. Ако стоката бъде закупена от 200 100 души, то изискването за минимална бройка е изпълнено. В този случай всички, които са платили предварително, ще получат ваучер, който им е необходим, за да си получат стоката/услугата.Т.е. сайтовете за групово пазаруване се използват както от различни търговци, които предлагат своите стоки/услуги, така и от клиентите, който искат да закупят дадена стока/услуга. Самият сайт за групово пазаруване посредничи между потребителя-купувач и потребителя-търговец. На практика сайтът посредничи за сключване на договор от разстояние - при това онлайн пазаруване аз като потребител имам определени права. Сайтовете за групово пазаруване могат да предлагат и туристически услуги. В този случай собственикът на сайта за колективно пазаруване следва да е регистриран като туроператор. Питам се от какво печели търговецът? Той получава нови клиенти, без да е похарчил пари за реклама.Мога да се абонирам чрез електронната си поща и по този начин да получавам информация за всички оферти на съответния сайт за групово пазаруване.

Най-изгодната оферта

Как мога да намеря най-изгодната оферта, като едновременно си спестя търсенето из всички сайтове за групово пазаруване (а в последно време те не са никак малко)?Съществуват сайтове, които се наричат агрегатори на оферти – на страниците им са събрани оферти от различни сайтове в дадена област. Така мога много по-лесно да преценя коя оферта е най-изгодна за мен. Например ако искам да резервирам хотел за лятната си почивка, вместо да преглеждам офертите в различни сайтове, мога да използвам такъв сайт, където необходимата ми информация е предварително събрана.

Какви са задълженията ми като потребител на сайт за групово пазаруване?

Важно е да знам, че още с отварянето на уеб страницата на съответния сайт за групово пазаруване, аз като потребител се съгласявам с общите условия за ползването му. С приемане на общите условия се счита също, че съм дал съгласие личните ми данни да бъдат обработвани (естествено при спазване на законовите изисквания).На практика, регистрирайки се в сайт за групово пазаруване, както търговците, така и аз като потенциален купувач упълномощаваме фирмата - собственик на сайта да води преговори и да сключва договори за продажба на стоки или услуги от тяхно име. Регистрирайки се в подобен сайт, аз се задължавам:

Ако като потребител (независимо дали съм търговец, който промотира стоките си на сайта или съм купувач) наруша общите условия на сайта за групово пазаруване, профилът ми в сайта може да бъде изтрит. Нещо повече – може да не ми бъде позволено занапред да се регистрирам повторно.

Малко повече за офертите

Зареждайки заглавната интернет страницата на сайта за колективно пазаруване, аз в качеството си на потребител получавам възможност да се запозная подробно с публикувана оферта, която в повечето случаи се отнася до покупко-продажба на промоционална цена.Както бе посочено по-горе, в офертите има задължително условие. Например аз съм собственик на хотели в няколко български курорта. Пускам оферта в сайт за групово пазаруване, като предлагам двойни стаи за периода 10-15 юли 2017 г. за цена 30 лв. на стая. На сайта за групово пазаруване тази информация е подробно описана, качени са и снимки и има поле „грабни/купи/вземи/получи ваучер”. Задължително условие на офертата е например: извършване на поне пет покупки общо от всички потребители-купувачи. Т.е. аз съм пресметнал, че ако поне пет души ползват хотелските ми стаи (дори и при тази по-ниска от обичайната цена) това е добре за бизнеса ми и ще спечеля от многото клиенти, а не от високите цени.

Да видим как стоят нещата от гледната точка на купувачите

Ако съм купувач, виждам тази оферта, считам че е изгодна за мен и решавам да се възползвам. Сключвам договор с въпросния търговец чрез сайта за групово пазаруване и предварително (авансово) заплащам съответната цена – в нашия пример 60 лв. за две нощувки. Важно! Договорът, който съм сключил, влиза в сила само и единствено ако задължителното условие се сбъдне (т.е. само ако поне пет души са си закупили съответните нощувки). Тогава получавам ваучер с уникален номер и баркод, който на практика удостоверява, че аз съм закупил съответната стока/услуга.

Какво става обаче, ако задължителното условие не се сбъдне?

В случай че задължителното условие, посочено в офертата, не се сбъдне, собственикът на хотели не е длъжен да ми осигури въпросните нощувки. Така аз оставам без резервирана лятна ваканция.

Какво се случва с авансово заплатената от мен сума?

След като я платя, тя не отива директно при продавача, а се съхранява от сайта за групово пазаруване до настъпване на задължителното условие. Ако задължителното условие не се сбъдне, сайтът може да ми възстанови парите, но може и да не направи това. Всичко зависи от предвиденото в общите му условия. Затова е важно да съм запознат с тези общи условия предварително. Ако все пак ми възстановят парите, няма да ми бъдат изплатени някакви лихви или възнаграждения върху преведената от мен сума, независимо колко време е минало от авансовото плащане до момента, в който е станало ясно, че условието не се е сбъднало. Вариантите за възстановяване са два – парите или се връщат по посочена от мен банкова сметка, или се добавят в т.нар. ми електронен портфейл. Ако сумата бъде възстановена в електронния ми портфейл, най-вероятно ще мога да я използвам само за закупуване на стоки/услуги от сайта. Това пак зависи от общите условия на конкретния сайт. Важно! Всички разходи по възстановяване на сумата са за моя сметка, а не за сметка на търговеца или за сметка на сайта.

Мога ли да се откажа от договора?

Мога да се откажа от договора в 14-дневен срок от сключването му, без да е необходимо да посочвам конкретни причини за това. Трябва обаче да уведомя както продавача, така и сайта за групово пазаруване, че се отказвам от договора.Важно! Не дължа обезщетение при отказ.Ако обаче нещата са се случили бързо и в този 14-дневен срок съм получил стоката и все пак се откажа от договора, трябва да върна стоката. Единствено разходите по връщането на стоката са за моя сметка и то само ако търговецът не е заявил, че ще ги поеме.Важно! В определени хипотези нямам право на отказ - кои са те мога да науча тук.[toggles][toggle title=Източници]Закон за защита на потребителите (ЗЗП):чл. 50 - относно правото на отказ от договора;чл. 55, ал. 2 - относно разходите при упражнено право на отказ;чл. 57 - относно случайте, в които не мога да се откажа от договора.Закон за туризма (ЗТ):чл. 63, ал. 4 във връзка с чл. 63, ал.3 - относно задължението на сайтовете за групово пазаруване, които предлагат туристически услуги да бъдат регистрирани като туроператори.Общи условия за ползване на интернет сайта Грабо.бг:Раздел 2 - относно ваучерите с уникален номер и баркод, които удостоверяват закупуването на съответната стока/услуга;Раздел 3, чл. 5 - относно задълженията на потребителите на сайт за групово пазаруване; относно това, че регистрирайки се в сайт за групово пазаруване, потребителите на практика го упълномощават да сключва договори от тяхно име и за тяхна сметка;Раздел 5, чл. 10 - относно правото на отказ от договора;Раздел 3, чл. 11 - относно последствията за потребителите при нарушение на Общите условия на сайта за групово пазаруване;Раздел 5, чл. 5 - относно това какво се случва при несбъдване на условието, възможността за възстановяване на платената сума, разходи по възстановяването й;Раздел 5, ал. 7 - относно авансовото заплащане на цената.Общи условия за ползване на Вип оферта.бг ООД:Раздел 2, чл. 4 - относно правата на потребителите.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

4.8.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си