Детска кухня - какво трябва да знам?

Детето ми расте все по-бързо с всеки изминал ден, става все по-палаво и има нужда от цялото ми внимание, а моят ден е все така 24 часов. Установих, че готвенето за него и старанието ми за разнообразно ежедневно хранене ми отнема немалко време и усилия. Затова по-добре да насоча силите си в друга посока и да се възползвам от удобството на детските кухни. Все пак менюто в тях се изготвя от специалисти, а продуктите трябва да отговарят на определени стандарти. Какво е нужно да знам за здравните изисквания към тях и моите права?Детските кухни са структури, от които мога да взимам ежедневно обедно меню за детето ми до тригодишна възраст, а то ще е приготвено от медицински и други специалисти. Детските кухни могат да са общински или частни. И двете групи трябва да отговарят на еднакви законови изисквания за сгради, помещения, използвани продукти и приготвяне на храната. Частните кухни обикновено предлагат и допълнителни услуги като доставка до адрес, поръчка онлайн или по телефон, храна и в почивните дни, частично и по-голямо меню, собствени опаковки и други екстри.

Храната и менюто в детските кухни

Храните, които се използват в детските кухни, отговарят на законовите изисквания за качество и безопасност и трябва да са придружени от съответната документация. Недопустимо е да се използват продукти с изтекъл срок на годност, както и генетично модифицирани храни или съдържащи такива съставки. Не е позволено да се предлага и храна, останала от предходния ден.На следващо място, храните в детските кухни трябва да отговарят по качество и обработка на възрастта на децата. Обикновено са разделени на 2 групи - до 12 месеца и от 12 до 36 месеца, с оглед храните, които се препрепоръчват в съотвения етап от захранването и консистенцията им. Някои частни кухни предлагат храна и за по-големи деца. Разнообразието в менюто е една от основните причини да предпочета детска кухня. Менюто е съобразено с препоръчителните дневни стойности за прием на енергия, общ белтък, мазнини и въглехидрати. А разнообразието се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на зърнени храни и/или картофи, зеленчуци и/или плодове и поне един представител от следните храни - мляко, млечни продукти, месо, птици, риба, яйца, бобови храни. За всяка от групите храни също има определени изисквания. Например:

Мога да съм спокойна и за начина на приготвяне на храната, както и че в нея няма да има пържено. Храната в детските кухни се приготвя чрез по-щадящи технологии: варене на пара, задушаване, печене. Хранителните продукти трябва да се почистват и нарязват непосредствено преди топлинна обработка, а месото и рибата се размразяват в хладилник, в студена вода или в микровълнова печка.

Записване на детска кухня

За да запиша детето си на детска кухня, е необходимо то да е навършило 10 месеца. Нужно е да подам и следните документи в детската кухня, която съм си избрала:

Срещу молбата ми обикновено ще ми издадат абонаментна карта, с която да купувам купони по предварително определен график, например всяка първа и трета сряда от месеца. С тях мога да взимам храната от кухнята или нейните раздавателни пунктове. Заявката за храна мога да правя ежедневно чрез заверка на купоните. Заплащането обичайно е предварително. Цените на детските кухни варират - при държавните около 1,50 лв. на ден, а при частните цените са различни в зависимост от допълнителните услуги. В някои общини (предимно в по-малките населени места) детската кухня може да е безплатна. В други, при определени условия някои деца могат да бъдат освободени от такса, например: деца сираци и полусираци, деца - близнаци, деца, на които и двамата родители са редовни студенти, деца с увреждания 50% и над 50%, установено с експертно решение на ТЕЛК и др. Въпросът с таксите за детските кухни се решава от общинския съвет в съответната община, затова е добре да проверя какви са цените и привилегиите на детската кухня в моето населено място и заедно с това да представя съответните документи, които да докажат правото ми на освобождаване от такса. В някои детски кухни освен документите е възможно да ми поискат и определен брой стъклени бурканчета, в които да ми раздават храната. В този случай върнатите бурканчета и капачки се измиват, дезинфекцират и стерилизират. По-често приготвената храна се разпределя в пластмасови съдове за еднократна употреба, които също трябва да отговарят на изискванията за предметите, предназначени за контакт с храни.

Контрол

Детските кухни и пунктовете за раздаване на храна подлежат на регистрация и проверки от страна на органите на държавния здравен контрол. Ако забележа някакви нередности или считам, че някои от правата ми си нарушени мога да подам сигнал до Агенцията по безопасност на храните.[toggles][toggle title=Източници]Закон за здравето (ЗЗдр.):чл. 118, ал. 3 - относно определението за детска кухнячл. 119, ал. 1 - относно създаването на детски кухни от общината, физически или юридически лицачл. 119, ал. 4 - относно определянето на таксата за детска кухня от общинските съветиЗакон за храните (ЗХ):чл. 12 - относно задължителната регистрация на обекти, свързани с производство и търговия на храниНаредба № 26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях чл. 37 - относно изискванията за качество и безопасност на храните, забраната на продукти с изтекъл срок на годност и гмочл. 37, ал. 7 - относно регистрирането на детските кухничл. 34, ал. 2 - относно изискванията храните да отговарят на възрастовите особености на детския организъмчл. 38 - относно регистрацията за детска кухнячл. 46, ал. 1 - относно разпределянето на храната в стъклени бурканчета или в пластмасови съдове за еднократна употребачл. 46, ал. 2 - относно стерилизирането на стъклените бурканчетаНаредба № 2 от 7 март 2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухничл. 8 - относно недопускането на предлагане на храна от предния денчл. 10 - относно осигуряването на разнообразна храначл. 12 - относно изискванията за плодовете и зеленчуцитечл. 13 - относно изискванията за мляко и млечни продуктичл. 14 - относно изискванията за месочл. 15 - относно изискванията за рибачл. 16 - относно изискванията за яйцачл. 18 - относно неизползването на ядкичл. 20 - относно видовете използвани мазниниПриложение № 4 към чл. 23 - относно технологиите на приготвяне на хранитеНаредба № 23 от 19 юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населениетоНаредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургасчл. 24, ал. 12 - относно освобождаването от такса за детска кухня в Община Бургас [/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Стела

Парушева

28.4.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си