Правата ми в YouTube

Днес Youtube вече не е място само за развлечение, а се е превърнал в общност, в която хора от целия свят споделят съвети за бизнес, красота, лайфстайл и много други. Разбира се, това разрастване на Youtube изправя и създателите му, и мен като потребител пред много и различни проблеми. Знам ли какви права имам в Youtube и как да го използвам без да нарушавам правата на другите? Като потребител в Youtube с регистриран профил имам много възможности - мога просто да гледам видеа, мога да качвам мое оригинално съдържание, мога да се абонирам за канали, които ме интересуват, да пиша коментари под видеа на други потребители, да им изпращам съобщения.

Тормоз, заплахи, насаждане на омраза, клевета

Youtube насърчава свободното изразяване на мнение под всякаква форма, но има и много строги правила относно съдържание, целящо оскърбяване, унижение, засягане на достойнството и сигурността на други потребители. Трябва да се въздържам от създаването на съдържание, което подтиква или насърчава към насилие, тероризъм, което отправя заплаха към физическото здраве на други лица или което съдържа сексуално съдържание.В случай че въпреки изричните правила създам такова съдържание, Youtube може:

Как аз мога да се защитя?

Трябва да знам, че ако профилът ми бъде премахнат, няма да мога да създам нов с името и имейл адреса, който съм използвал за премахнатия профил.А ако някой разпространява неверни твърдения за мен? Мога да подам жалба за клевета чрез специална платформа на Youtube или в свободно съдържание по пощата или email.

Поверителност

Хубавото на Youtube е, че всеки може сам да прецени колко и каква информация за себе си да споделя с другите. Моят профил в Youtube е в същност моя профил в Google и всички платформи на Google. Личните данни, които Google изисква и съхранява за профила ми са име, имейл, телефон, дата на раждане и пол. Освен това Google и Youtube може да запазват информация относно нещата, които търся, видеоклипове, които гледам, местоположението ми, реклами, върху които кликвам, снимки и клипове, които качвам. Това може да “контролирам” чрез настройките за поверителност на своя профил. Ако все пак някой е публикувал моя лична информация или видеоклип с мое изображение или глас, мога да се свържа с този потребител и да го помоля това съдържание да бъде свалено от сайта. В случай че той откаже, мога да заявя съдържанието за премахване. Youtube ще даде 48ч. на нарушителя да премахне съдържанието и ако той не го направи, то ще бъде изтрито.

Авторски права

Когато създам оригинално произведение - филм, видеоклип, звукозапис, музикална композиция, видеоигри, софтуер и други на някакъв физически носител, автоматично придобивам авторско право върху него. Добре е да знам, че след известен период от време всяко произведение губи защитата си и става свободно за използване от всеки. Мое задължение, ако искам да използвам чуждо произведение, e да проверя дали е станало общо достъпно. Какво мога да направя, ако все пак искам да използвам легално чуждо произведение в мой видеоклип? Youtube не може да ми даде такива права. Мога да се свържа със създателя на произведението чрез съобщение. Но пък Youtube има фонотека, от която лесно мога да намеря например фонова музика или звукови ефекти, които мога да използвам безплатно. Самият създател в Youtube може да предостави права на другите да използват произведението му чрез поставяне на означение на видеоклипа си „Криейтив комънс“ или CC BY. Само защото съм закупил или записал определено оригинално съдържание, не означава, че мога да го кача в Youtube.Имам разрешение да използвам чуждо съдържание, но въпреки това видеоклипът ми бъде премахнат или блокиран? Ако това се е случило в следствие на искане на носителя на авторски права, мога да се свържа с него и да го помоля да оттегли искането си. Ако видеоклипът ми е премахнат поради грешка или неправилна индентификация на съдържанието чрез Youtube, мога да подам насрещно уведомление.Какви права имам, ако част от мой видеоклип бъде показан във видеоклип на друг потребител в Youtube? Ако смятам, че друг потребител е нарушил авторското ми право, мога да подам уведомление за сваляне чрез уеб формуляр или жалба чрез профила си в Youtube или Google. Добре е да знам, че не мога да искам изтриване на цял плейлист или канал. Youtube може да поиска по - подробна информация от мен във връзка с искането ми за сваляне. Разбира се, винаги мога да потърся защита на правата си по съдебен ред. Youtube не може да решава спорове относно собственост върху авторски права.Ако злоупотребявам с тези права, това може да доведе до премахване на профила ми.Какви санкции мога да понеса, ако за фон на мой видеоклип използвам музика на известен изпълнител? Ако собственикът на авторско право подаде искане за сваляне, видеоклипът ми ще бъде свален или блокиран, а при повече от две нарушения профилът ми ще бъде премахнат.

Професия Youtuber?

Ако правя и качвам видеа в Youtube, мода да печеля от това, но как? Това става през партньорската програма на Youtube чрез реклами - тези, които се появяват в квадратче върху клипа или видеореклами преди самото видео. При първия вид се печели, ако “зрителите” кликат върху рекламата, а при втория - ако видеото се изгледа до края или поне до 30 секунди. Разбира се, партньорството с Youtube има и много други предимства.[toggles][toggle title=Източници]Общи условия на Youtube т.5.2 относно спазване на Правилата на общността на Youtubeт.6.2 относно прекратяване на профил на повторен нарушител на политиката за Авторски праваПравила на общносттаБезопасност/ Център за правила Авторски праваЧесто задавани въпроси[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лора

Терзиева

24.3.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си