Какво задължително трябва да нося в колата?

Шофьор със златен талон до вчера - при проверка от Пътна полиция бях глобен не само защото карам с превишена скорост, но и защото в колата си нямах наличен обезопасителен триъгълник. Затова реших подробно да се информирам какво задължително трябва да нося в своето МПС.Преди да седна зад волана, е добре да проверя дали не съм забравил един от следните документи:

Винаги нося със себе си и документ за самоличност, а при преминаване на държавната граница, в зависимост от дестинацията ми, може да ми е необходим и задграничен паспорт.На предното стъкло на колата ми трябва да са налични следните стикери с удостоверително значение:

Важно! При счупване или кражба на предното стъкло на колата мога да се сдобия отново безплатно с унищожените стикери срещу представяне на посочените по-горе документи към тях и акт за констатиране на счупването/кражбата от органите на реда. Необходимо е да оборудвам своето МПС и с…

Важно! Пожарогасителят ми трябва да бъде технически изправен и да има стикер, който показва, че е преминал ежегодна проверка. Ако нямам стикер за валидност на пожарогасителя, то мога да бъда санкциониран от служителите на Пътна полиция За наличието на посочените документи и принадлежности мога да бъда проверен и при тяхна липса или неизрядност, съответно неизправност санкциониран от служителите на Пътна полиция.

Какви са санкциите?

Временно спиране от движение на автомобила ми:

Временно отнемане на свидетелството за управление на МПС:

Важно! Ако шофирам след като книжката ми е отнета, глобата е от 100 до 300 лв. Хванат ли ме да го правя отново - глобата вече е от 300 до 1500 лв. Възможно е да притежавам изискваните от мен документи, но да не ги нося, защото съм “ужасно разхвърлян по природа”. В този случай, последствията са по-леки от налагане на принудителна мярка. Наказанието е глоба в размер на 10 лв. при неносене на свидетелството за управление на МПС и контролния талон към него, свидетелство за регистрация на МПС или документ за сключена застраховка “Гражданска отговорност”. При проверка от Пътна полиция е необходимо да съдействам на органите на реда - ако откажа да предоставя изискваните от мен документи, не изпълнявам техните нареждания или по друг начин преча на проверката може да ми бъде наложено административно наказание лишаване от правото да управлявам МПС от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв.

Какво законът не ме задължава да нося, но е добре да имам?

Без в законът изрично да е предвидено като задължение всеки шофьор е добре да има още няколко неща:

Актуализирал: Мария Димитрова[toggles][toggle title=Източници] Закон за движението по пътищата (ЗДвП):чл. 100 ЗДвП - относно документите, които е задължен да носи шофьора;чл. 139, ал. 2 ЗДвП - относно принадлежностите, с които трябва да е оборудвано МПС;чл. 165, ал. 2, т. 2 и 3 ЗДвП - относно правомощията на контролните органи;чл. 171, т. 1 ЗДвП - относно временното отнемане на свидетелството за управление;чл. 171, т. 2 ЗДвП - относно временното спиране от движение на МПС;чл. 177, ал. 1, т. 2 и ал. 4 ЗДвП - относно глобата при шофиране след отнемане на свидетелството за управление;чл. 183, ал. 1, т. 1 и 2 - относно глобата при неносене на изискуемите документи;чл. 175, ал. 1, т. 3 и 4, ал. 2 ЗДвП - относно санкциите при отказ да се съдейства на контролните органи. Закон за пътищата (ЗП):чл.10, ал.5, т.4 - относно винетен стикер при кражба или счупване на предно стъкло.Наредба № Н-32 от 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства - относно техническата изправност на пожарогасителя.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

12.10.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си