Неосъществен договор за наем

Здравейте,

В края на миналия месец, с приятеля ми се обърнахме към агенция за недвижими имоти, за съдействие относно търсене на жилище под наем. Споделихме изискванията, които имахме, на брокера ни, а конкретно едно от тях беше да се допуска домашен любимец - котка в жилището.
Избрахме с негово съдействие жилище, което отговаряше на изискванията и по негови думи щеше “всичко да е наред” с котката. Сключохме договор за посредничество и заплатихме депозит в размер 480 лв. (един месечен наем)
В деня на подписването на договора за наем, разбираме че наемодателят не знае за котката, но въпреки това брокера ни го обяви в разговора, предхождащ подписването на договора. Наемодателят след известно колебание се съгласи и заедно подписахме договора. Заплатихме останалата част от сумата - още един наем в размер на 480 лв. и 240 лв. такса от наша страна за агенцията.
Само ден по-късно наемодателят ни се обажда, за да ни каже че е размислил и не желае котка в жилището си или ако искаме да продължим - да му заплатим още един депозит.
Пояснявам, че договорът е подписан преди нанасянето, което следваше да се осъществи на 31.03.
Дотук сме дали общо 1200 лв. (240 лв. такса и 960 лв. на наемодател)
Следва една седмица, в която трудно успяваме да се свържем с брокера, въпреки това, той ни уверява, че парите от наемодателя са в него и ще ни търси друга квартира.
Вчера, наемодателят се свързва с нас, за да ни пита как да ни изпрати парите. (Странно.)
Изпраща ни парите по куриер, като сумата, която получаваме е равна на един депозит + половин наем (720 лв.)
Питаме как ще си получим останалите 240 лв. при което ни се обяснява, че тях трябва да си ги търсим от агенцията.
В същия ден ни предстои оглед с брокера ни, не ни харесва предложеното жилище и отказваме офертата, като питаме как ще си получим останалите пари. (Пояснявам, че си търсим парите, които сме дали на наемодателя, тъй като сме наясно, че таксата, която сме заплатили на агенцията, няма да ни бъде възстановена.) Брокерът ни отговаря, че е говорил с наемодателя и ни уверява, че наемодателят ще ни въстанови останалите 240 лв.
Обаждаме се на наемодателя, за да уговорим предаването на парите, при което отново топката се прехвърля към брокера и така до безкрай.
Към момента сме получили единствено 720 лв. изпратени от наемодателя, останалите 480 лв. (240 лв. от наемодател и 240 лв. от агенцията не са ни възстановени)
След описаната случка, не сме получавали писмено уверение/някакъв документ, който да засвидетелсва, че отношенията по договора за наем са приключили.
Моля за съвет как най-правилно да излезем от ситуацията и да си въстановим поне едната част от парите, които сме дали напразно.
Благодаря ви предварително. :)


С уважение,
И. Петрова

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си