Правила за обозначаване цените на стоките

Случвало ми се е на витрината на търговски обект да е обозначена една цена за определена стока, вътре в търговския обект непосредствено до стоката да е посочена друга цена, а продавач-консултант да ми я продаде на трета различна цена. Като активен потребител реших да се осведомя повече относно задължението на търговците за обозначаване цените на стоките и услугите.

Винаги ли цената на стоката/услугата трябва да е обозначена?

Отговорът е ДА! Не може да се продава стока без цена. Всеки търговец е длъжен да посочи цените на стоките, които предлага ясно и недвусмислено в левове за съответната единица мярка или за брой, с включено ДДС.

Когато се предоставят услуги, в търговския обект трябва да има ценоразпис на видно място или да ми бъде предоставен такъв под формата на брошура при извършване на желаната от мен услуга и при заплащане.

Забранено е стоки от един и същи вид да имат различни цени в един търговски обект, освен когато на обозначени места, отделно от другите стоки търговецът предлага:

Означаването на различни цени за една и съща услуга също е забранено. Ако въпреки това са посочени различни цени, аз като потребител заплащам по-ниската цена.

Важно! Бензиностанции и газостанции са длъжни да поставят табели с цените на предлаганите от тях горива така, че да се виждат от водачите, движещи се в платното, от страната на което е построена бензиностанцията или газостанцията. А платените паркинги и гаражи са длъжни да обозначават цените на паркоместата на видно място в непосредствена близост до входа.

Как да се ориентирам каква е крайната цена на стоката?

Законът борави с две понятия - продажна цена и цена за единица мярка, като търговецът е длъжен да обозначи и двете.

Пример:

Цената за единица мярка не се посочва, ако е идентична с продажната цена. За стоки, които се продават в насипно състояние (стоките, които не са предварително пакетирани и се претеглят в присъствието на потребителя), се обозначава само цената за единица мярка.

Когато продажната цена на стоката е съставена от отделни елементи със свои продажни цени, търговецът посочва и сборът им като крайна цена на стоката.

Пример: диван се продава, заедно с покривка за диван, като се посочват както отделните цени, така и крайната.

А в миналото ли остава “пазарлъкът”?

Зависи от търговеца. Независимо от обозначените цени, търговецът може да се съгласи на преговори за отстъпка от обявената цена, например да ми продаде костюм вместо на цена от 111лв. само за 100лв. Както и да се съгласи да ми продаде част от елементите на комлектна стока - чашите без чинийките от сервиз, като съответно намали крайната цена. Ако желая услуга, която търговеца не предлага, може да ми се предложи специална оферта, като цената на услугата ще се уговори индивидуално за мен.

Пример: Искам да сключа договор с фирма за доставка на храна за целия месец, но без събота и неделя, като прибавим, че съм вегетарианец и диабетик наистина ми е необходима индивидуална оферта.

За какво трябва да внимавам?

Много вериги магазини имат практика да предлагат намалени стоки чрез рекламни брошури като цената е посочена до снимката на стоката. Обозначена трябва да бъде не само по-ниската цена, но и реалната цена, процента, които е намалена, както и въпреки че има снимка точното наименование на стоките, за които важи и срокът на валидност на офертата. Например, наскоро ми се случи в подобна брошура да бъдат обозначени всички шоколади от определена марка, а като отидох в магазина намалени бяха само тези с плодов пълнеж.

За продажбата търговецът трябва да ми издаде документ, който съдържа датата на продажбата, вида на стоката/услугата и цената.

Важно! При нередности като потребител сигнализирам на телефон 0700 111 22 или онлайн на сайта на Комисия за защита на потребителите.

Актуализира: Елвира Димитрова[toggles][toggle title="Източници"]

§Закон за защита на потребителите (ЗЗП):

чл. 17 - относно обозначаване цената на стока, съставена от отделни елементи;чл. 18 - относно възможното преговаряне за отстъпка;чл. 20 - относно обозначаване на продажната цена и цената за единица мярка;чл. 23 - относно стоките, които се продават в насипно състояние;чл. 24 - относно обозначаване цената на услугите;чл. 26 - относно определяне цената на предлаганата услуга;чл. 27 - относно продажната цена на услугата;чл. 28 - относно лицата, осъществяващи търговска дейност с платени паркинги и гаражи;чл. 29 - относно лицата, осъществяващи търговска дейност в бензиностанции и газостанции;

чл. 30 - относно задължението на търговеца да предоставя документ за продажба.

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

30.7.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си