Какво да направя, за да си отворя онлайн магазин?

Имам бизнес нюх и търговията е в кръвта ми. В днешно време, в нашето забързано ежедневие все повече и повече хора избират да правят своите покупки чрез интернет. Затова и реших да си отворя онлайн магазин. Дочух, че има определени законови изисквания като общи условия и други. Какви са те?Накратко:

 1. трябва да имам железни и актуални общи условия - мога да намеря такива тук
 2. трябва да имам изрядна правна структура - не е скъпо да се консултирам с правен специалист на тема е-комерс на тази страница

Създаване на уебсайт

За да осъществявам търговска дейност чрез онлайн магазин, трябва да си създам собствен уебсайт. Имам редица възможности за това: готова и напълно разработена онлайн платформа, закупуване на различни софтуерни решения или използване услугите на фирма. При създаване на уебсайт ключов момент, на който трябва да обърна внимание, е изборът на име на домейн. Домейн си го представям като определено “място” в интернет, което съдържа някакво съдържание, най-често това е уебсайт. Всеки домейн си има свое име, с което се отличава от останалите домейни в интернет. Така уебсайтът на pravatami се намира в самостоятелен домейн, за чието наименование ние сме избрали pravatami.bg. То не трябва да е близко или сходно с името на регистрирани марки. Нарушението на това изискване се нарича „cybersquating“ и е наказуемо от закона. В Интернет има различни бази данни, в които мога да проверя дали името на избрания от мен домейн не е вече регистрирано.

Общите условия на моя сайт (например интернет магазин) са напълно задължителни и ако нямам такива - мога да отнеса не само високи глоби от Комисията за защита на потребителите, ами и да претърпя вреди от недоволни клиенти.

Важно е да знам, че графичният дизайн на един сайт е обект на авторско право, тоест при създаването на своя online магазин, аз също трябва да се съобразя с тази особеност. Например, ако възнамерявам да продавам бяла техника, сайтът ми не би следвало да прилича на други сайтове със сходно съдържание.

Съдържание на уебсайта и общи условия

При осъществяване на онлайн търговията чрез моя сайт ще трябва да се съобразя с редица законови изисквания, което трябва да присъстват в общите условия за използване на сайта:

 1. наименованието си;
 2. постоянния адрес;
 3. адреса, на който упражнявам дейността си, ако е различен от постоянния ми;
 4. данни за кореспонденция, в това число телефон и електронна поща;
 5. данни за вписването ми в Търговския регистър като търговец;
 6. информация за органа, който осъществява контрол върху дейността ми, ако тя подлежи на уведомителен, регистрационен или лицензионен режим;
 7. условията, при които осъществявам онлайн търговията през моя магазин, като те трябва да са описани в отделен документ – Условия, Общи условия, Условия за ползване или други;
 8. основна характеристика на стоките, които предоставям;
 9. крайната цена на стоките и услугите с включени всички данъци и такси;
 1. информация относно доставката и начина на плащане.

NB!: При отказ от договора трябва да върна получената сума, включително разходите за доставка на стоките, не по-късно от 14-дни от уведомяването за отказа на потребителя от договора.

NB!: Не съм длъжен да възстановявам допълнителните разходи за доставка на стоката, когато потребителят е избрал начин за доставка, различен от най-евтината стандартна доставка, която предлагам като търговец.

Рекламни съобщения

При своята онлайн търговска дейност и аз като всеки друг търговец ще изпращам рекламни съобщения по електронната поща, които представят стоките, които предлагам. Тези съобщения следва:

Приемане на плащания

Препоръчително е да намерим готово решение, в което вече са заредеи всички видове начини на плащане. Ние препоръчваме Shopiko на SuperHosting.BG защото имаме:- десетки доказани и готови дизайни на магазини;- разнообразни начини за разплащания с клиентите ни: наложен платеж, банков превод, ePay, EasyPay, PayPal, Trans.Card, кредитни (дебитни) карти и дори БитКойн.;- мобилна версия на магазина;- facebook магазин;- оптимизация за търсачки (за да ни намират в Google!);- 24/7 техническа поддръжка: имаме въпрос или проблем - екипът на SuperHosting.BG е на разположение да ни съдейства![toggles][toggle title="Източници"]

§ Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП):

чл. 3 ЗАПСП - относно обектите на авторското право;

§ Закон за електронната търговия (ЗЕТ):

чл.4, ал. 1 ЗЕТ - относно задължението на доставчика за предоставяне на информация;

чл.5 ЗЕТ - относно изпращането на търговски съобщения;

чл.6 ЗЕТ - относно изпращането на непоискани търговски съобщения;

§ Закон за защита на потребителите (ЗЗП):

чл.47 ЗЗП - относно информацията, която се предоставя при сключване на договори от разстояние;

§ Закон за защита на личните данни (ЗЗЛД):

чл. 3 ЗЗЛД - относно легалното определение за администратор на лични данни;

чл.17 ЗЗЛД - относно задължението за регистрация в КЗЛД;

§Търговски закон (ТЗ):

чл. 1 ТЗ относно понятието за търговец;

§ Закон за Търговския регистър (ЗТР):

чл. 10 ЗТР - относно защитата на трети лица;

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

14.12.2020

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си