4 неща, които трябва да знам за купуването и продаването на гласове

Какво се случва?

Изборният ден. Пред избирателната секция ме спира непознат човек и ми предлага пари, за да гласувам в полза на определен, посочен от него, кандидат. Забелязвам, че това не е единственият човек, който се опитва да купува гласове в района и подозирам, че те всички работят в екип. Предложението противоречи на моята съвест и убеждения и аз не желая да го приема. От друга страна искам да се възползвам от възможността и привидно да приема предложението, след което да съобщя на полицията. Как трябва да постъпя? Дали няма да стана съучастник в престъплението по този начин или пък аз самият ще извърша престъпление?

1. Какво е купуване на гласове

Както добре съм запознат от безбройните предизборни клипове, купуването на гласове е престъпление. Те обаче не ми помагат да разбера какво точно представлява купуването на гласове. Законът казва, че, който дава или предлага нещо на друг с цел да го склони да гласува по определен начин, извършва престъпление. Следователно има две форми на купуване на гласове:

Това нещо най-често е пари, но не е изключено да бъде и друго. Например може някой да ми предложи да опрости мое задължение или пък да ми поправи колата. А дали пък в тази категория не попадат и безплатните кебапчета на изборните кампании? От друга страна законът определя понятието “глас” доста широко като се стреми да обхване всички възможни хипотези на избори, а дори и референдум. Важното е лицето, което ми дава или предлага имотна облага, да се опитва да ме склони не просто да гласувам, ами да направя това за определен кандидат, партия или с посочването на даден отговор на референдум. Купуването на гласове се наказва с:

2. Какво е организирано купуване на гласове

Както се досещам и сам, рядко някой ще бъде до такава степен убеден в качествата на даден кандидат или партия, че самосиндикално да раздава пари на хората, за да гласуват за него. Купуването на гласове най-често е добре организирана кампания и лицата, които са замесени, също извършват престъпление. То може да бъде извършено по два начина:

Вторият случай е по-интересен. Става въпрос за лице, което спонсорира цялата кампания по купуване на гласове. Той дава пари или нещо друго на други лица, които на свой ред пък правят същото с избирателите. Това престъпление е по-тежко и се наказва с:

3. Какво е продаване на гласове?

Бих могъл да си продам гласа, само ако имам право на такъв. Законът казва, че ще извърша престъпление, ако получа имотна облага или поискам такава, за да гласувам по определен начин, т.е. и тук има два начина да извърша престъпление:

  1. Получаване на нещо

Няма да извърша престъпление, ако след като гласувам по определен начин, се похваля за това на приятел и той ми даде пари. Необходимо е аз да съм се мотивирал да гласувам по даден начин, знаейки, че ще получа нещо.

2. Поискване на нещо

Няма нужда някой предварително да ми е предложил нещо. Достатъчно е аз да поискам някаква облага, за да гласувам по даден начин. Без значение по кой начин ще продам гласи си, наказанието, което може да ми бъде наложено, е лишаване от свобода до три години и глоба до 5 000,00 лв.

4. Извърших престъпление. Ами сега?

Направих грешка. Трябваха ми пари и продадох гласа си. Също така взех от непознат пари, за да ги предложа на моите приятели и да ги накарам да гласуват по определен начин. Съжалявам за стореното и не желая да бъда наказан. Как да се спася от наказанието?

Важно! Няма да бъда наказан, ако веднага съобщя в полицията, че съм продал гласа си или че съм получил от определено лице пари, за да склоня другиго да гласува по определен начин. Това е моето спасение, ако направя грешка и се опитам да купувам и продавам гласове. Ако обаче организирам купуването и продаването на гласове, върху мен ще се стовари цялата сила на закона.

Трябва сам да си призная, че съм извършил престъпление. Ако полицията ме “спипа” и бъда задържан, направеното впоследствие признание няма да има никакво значение. Важно е да призная престъплението си доброволно и пред съответните органи на властта.

Правото е в съавторство с Лиляна Попова.

Актуализира Милена Бояджиева

[toggles][toggle title="Източници"]

§ Наказателен кодекс

чл. 167, ал. 2 - относно купуването на гласове;

чл. 167, ал. 3 и 4 - относно организираното купуване на гласове;

чл. 167а - относно продаването на гласове

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

адв. Никола

Пенчев

29.12.2016

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си