Помощ! Откраднаха регистрационните табели на колата ми.

Както обичайно и тази сутрин ще пътувам с колата си до работа. Хората пред блока ме гледат някак странно и си говорят нещо, но аз не им обръщам внимание, защото най-вероятно обсъждат прекрасната ми кола. И така... Тръгвам самоуверено и завивам по познатата уличка, но отнякъде изскача съседът, който ръкомаха отривисто, сочейки към колата. Спирам учудено, при което той ми изкрещява, че табелите ми ги няма и къде си мисля, че отивам без тях. Мисля, че се шегува с мен, но все пак слизам, за да проверя. И какво да видя? Помощ! Откраднали са регистрационните табели на колата ми! Ами сега?

Към кого трябва да се обърна за помощ?

Първото нещо, което трябва да направя, както при всяка една кражба, е да се обадя в полицията. Трябва да отида в близкото РПУ и да подам сигнал, че табелите ми са изчезнали. По този начин табелите биват обявени за издирване. Важно е това се случи възможно най-скоро след злощастната случка, ако не искам след време да получа “честитка” с космическа сума, защото някой е решил да шофира с превишена скорост с моята табела. Да не говорим, ако е извършил престъпление с кола с моите регистрационни табели!

Какво се случва със стария регистрационен номер?

За съжаление ще трябва да кажа “довиждане” на любимият си стар номер, тъй като старият регистрационен номер няма да бъде използван повторно. Особено гадно е, когато той включва рождената дата на гаджето ми или любимата ми дума, за която съм платил допълнително в КАТ. Ще трябва да регистрирам колата си с нов регистрационен номер.

Имам ли право да шофирам без регистрационен номер?

Не, тъй като наказанието за шофиране без регистрационни номера е лишаване от право на управление на автомобил за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лева. А аз не искам да оставам без шофьорска книжка!

А с какви номера мога да шофирам?

Имам право да шофирам с транзитен номер, който получавам в КАТ, след като старите ми номера за обявени за издирване. Процедурата за издаване на транзитен номер е следната:

  1. Подавам писмено заявление за издаване на транзитни табели с регистрационен номер.
  2. Представям документа за собственост и произхода на превозното си средство.
  3. Прилагам документа си за самоличност.
  4. Не бива да забравям и застраховката "Гражданска отговорност" .

Как се прекратява регистрацията на откраднатите ми номера?

Ако табелите отговарят на българските стандарти или Европейските правила , т.е.имат отличителен белег на държавата, в която са регистрирани, това се случва и след обявяването им за издирване в полицията. Ако табелите не отговарят на тези стандарти, прекратяване на регистрацията се извършва след като писмено съм декларирал, че те са откраднати (или съм ги изгубил).[toggles][toggle title=Източници]Закон за движението по пътищата ( ЗДвП):чл. 175 - относно глобите за шофиране без регистрационни табели.Наредба I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства (Наредба I-45) :чл.10 - относно обявяването на табелите за издирване;чл.10 - относно използването на стария регистрационен номер;чл.10 - относно регистрираненото на табела с нов регистрационен номер;чл.27 - относно шофирането с транзитен номер;чл.27- относно процедурата за издаване на транзитен номер;чл.19 - относно прекратяването на регистрацията на откраднатите номера.Регламент (ЕО) № 2411/98 на Съвета от 3 ноември 1998 г.чл.2 - относно отличителния знак на държавата-членка по регистрация на МПС.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Зюмра

Исмаил

13.11.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си