принудителни вземания НАП

Здравейте, имам въпрос, свързан с образувано изпълнително дело от НАП за дължими осигурителни и здравни вноски.
За период от 2017 до 2019 се осигурявах като самоосигуряващ се и подавах данни в системата на нап, като подадените декларации са били приемани без грешка. След 2019 се осигурявам в чужбина, като при запитване как да прекратя здравното осигуряване, са ми отговорили, че неможе и да поискам справки от страната, в която живея.
През 2021, когато за пореден път поисках информация, ми връчиха покана за проверка, като в резултат намериха и изчислиха дължима от мен сума за осигуровки и лихва. Поисках и представих справка за осигуровките ми в чужбина за период от 2019 до 2021. Въпреки това ми изискват да платя лихви върху осигуровки, които са отменени от справката. Вчера ми образуваха и изпълнително дело. Платих всичко, но смятам, че неправомерно са ми начислили лихвите и може би трябва да ми върнат внесените здравни осигуровки.
Не знам дали нося изцяло вина за пропуските датиращи от 2017 г, които НАП "реши" да открие 2021. През целия този период не са ме уведомявали за нищо, а системата им е приемала подадените от мен декларации след автоматични проверки (което е пропуск в системата им). Сигурно познавате процеса и колко е сложно това. В районните поделения на НАП, ако човек поиска разясняване, го насочват към счетоводител на свободна практика, който да "оправи" сметките.
Какво мога да направя в случая? Да обжалвам? Да искам да върнат пари? Как да процедирам с ЧСИ?
Благодаря!

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си