Как да платя онлайн глобата си към КАТ?

Получих от КАТ “честитка” за превишена скорост. Тъй като съм съвестен гражданин, искам да си платя глобата, но не ми се чака по опашките. Разбирам от приятел, че МВР вече предлагат електронни услуги за плащане на глоби, които мога да използвам. Как става това?

Къде мога да проверя глобата си?

Преди всичко трябва да направя справка за наложени глоби тук (да не окаже, че имам повече от една глоба). Трябва да посоча своето ЕГН и номер на шофьорска книжка.

Как мога да платя глобата си?

Ако имам наложени глоби, то срещу всяка една от тях ще има опция “Плати”, която ще ме препрати към сайт на електронна платежна система. 2 възможности имам да платя глобата си:

NB! При плащането чрез сайта на електронната платежна система имам и такса за превода. Тарифа за таксите мога да видя тук.

Важни неща, които трябва да знам!

  1. С един платежен документ мога да платя само едно задължениеТук мога да видя попълнени образци на платежни документи за плащане по фишове и наказателни постановления.

Това изискване е важно, защото ако имам глоби за нарушение по Закона за движения по пътищата и за нарушение по Кодекса на застраховането (например превишил съм скоростта и нямам платена застраховка “Гражданска отговорност”), то имам задължение да платя 2 глоби и то по различни банкови сметки.

  1. Задължението се заплаща наведнъж в пълния му размер (или с посочена отстъпка ако е електронен фиш).
  2. В платежното задължително трябва да попълня следните данни:

Какви са банковите сметки?

Банковите сметки, по които трябва да наредя плащането, са:

На името на: Главна дирекция “Национална полиция”BUIB BGSF СИБАНК ЕАД - клон "Тунджа"BG41 BUIB 9888 3122 9441 01

На името на: Гаранционен фондBUIB BGSF СИБАНК АДBG56 BUIB 9888 1092 0526 00P.S. Все пак ако нямам възможност да платя глобата си онлайн, но не ми се чака по опашки в КАТ, мога да го направя и по някой от следните начини:

[toggles][toggle title=Източници]Сайт на Министерство на външните работи: - относно справката за наложени глоби;- относно начините за заплащане на фишове (включително електронни фишове) и наказателни постановления; образци на платежни, важни неща, които трябва да се знаят и банкови сметки.Сайт на съюза на българските автомобилисти - относно другите възможности за плащане на глоби към КАТ.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Моника

Дафинова

16.4.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си