Правата ми в градския транспорт - Пловдив (част 1)

Живея в града под тепетата и често ми се налага да ползвам градския транспорт или просто идвам на посещение, за да се полюбувам на древния град. Добре е да се запозная с реда и правата си в градския транспорт, преди да се кача.

С какво градският транспорт в Пловдив е по-различен от градския транспорт в София и другите големи градове в България? Какво трябва да имам предвид?

  1. Градският транспорт в Пловдив е частен. Това означава, че за разлика от другите големи градове в България, превозните средства на градския транспорт в Пловдив са собственост на фирми-превозвачи. Означава още, че шофьорите и кондуктурите не са държавни или общински служители, а са наети от тези частни превозвачи. Повече информация относно кои са обслужващите фирми мога да видя на сайта на Община Пловдив/Транспорт/Информация.
  2. Въпреки че виждам модерни електронни табла по спирките, трябва да имам предвид, че те не работят или ако работят, не показват вярна информация. Затова внимавам да не се подведа по информацията на таблата и проверявам виртуалното табло тук, както и картите и указанията на всяка спирка. Разбира се, действа и поговорката “С питане и до Цариград се стига.”
  3. Въпреки че в автобусите има инсталирани автомати за проверки на електронни карти, те не работят. Електронните автомати за билети, които виждам на някои по-големи централни спирки, също не работят. Все още билет мога да си закупя единствено от кондукторите в автобусите и именно на тях трябва да покажа абонаментната си карта. Важно! В някои по-малки автобуси на градския транспорт, както и в маршрутките, няма кондуктор и билет мога да си закупя от шофьора, но не и докато превозното средство е в движение.
  4. Контрольори се качват в автобусите и правят проверки. Ако установят, че пътувам без билет или абонаментна карта или пък билетът или картата ми са нередовни, те могат да ми наложат глоба.

Какви са правата ми като пътник в обществения градски транспорт в Пловдив?

Ето какви са правата ми:

Повече относно задълженията ми като пътник в градския транспорт на Пловдив и как да си извадя карта мога да прочета тук.[toggles][toggle title=Източници] Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт по основни автобусни линии на територията на община Пловдив на Общински съвет - Пловдив (НРУПОГТ):чл.8 - относно застраховка „Злополука на пътниците в обществения градски транспорт”;чл.12 и 13 - относно безплатното и допълнителното превозване на багаж, домашни любимци или спортна екипировка;чл.19 - относно правата и задълженията на операторите по изпълнение на обществената услуга за превоз на пътници;[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Юрия

Марковска

29.12.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си