Защитен ли съм при използване на средства за отслабване?

Най-сетне стана време за море! В подготовката за пътуването установявам, че не мога да вляза нито в миналогодишния си бански костюм, нито в роклите си! Кошмар! Нуждая се от спешно отслабване! Време за спорт нямам въобще, а да отслабна със спортуване изисква време. Какво да правя? Отпуската е след месец! Значи ми трябва някакъв бърз начин!

Peших да отслабвам без диета с помощта на някакво средство за отслабване. За какво трябва да внимавам?

На първо място, трябва да преценя дали ще приемам лекарство, чай или хранителна добавка. Интернет пространството предлага в изобилие различни сайтове с вълшебни препарати, както и блогове на хора, които твърдят, че са свалили 15-20 кг само за един месец! Звучи невероятно, но е толкова изкушаващо! Какво да избера?Ако решението ми е да отслабна с лекарствен препарат, който няма да купувам от аптека, а ще поръчам онлайн, първото, което трябва да направя, е да проверя дали той е в списъка на разрешените за употреба лекарства в България или в Европейския съюз. Ако пък изборът ми е зелен чай, зелено кафе или вид хранителна добавка, следва първо да проуча производителя - дали е лицензиран и дали притежава разрешително за продажба у нас на съответния продукт. Практиката е показала, че в много от безобидните на пръв поглед билки се добавят забранени субстанции, без това да е изрично упоменато на етикетите.

Поръчах продукта си за отслабване онлайн. По телефона ми съобщиха съвсем друга цена!

Колебаех се дали да направя поръчката, вижда ми се скъпо, но желанието ми да отслабна е толкова силно! Събрах парите, но когато от фирмата - производител се свързаха с мен, ми заявиха, че това всъщност е цената на продукта без ДДС. Подобни нелоялни търговски практики са доста често срещано явление и трябва много да внимавам. Обявяването на една цена, която в последствие се оказва друга, за мен ще е сигнал, че насрещната страна не е коректна с мен. Трябва предварително да съм наясно относно крайната цена на продукта, който искам да закупя, и да знам, че ДДС е включен в тази цена. Дали ще се съглася да платя, или не остава мое решение с всички произтичащи от това последици. Ако все пак реша да се откажа, трябва да направя това още по телефона или в 14-дневен срок от доставката, без да посочвам причина за това и без да дължа каквито и да е обезщетения и неустойки. Търговецът от своя страна следва да ми върне сумата, която съм платил/а. Ако решението ми е да поръчам продукта, трябва да имам предвид, че всички последващи разговори по телефона относно цена, време на доставка или подробни указания за ползване, ще бъдат за моя сметка. Важно е да го знам, особено когато седалището на фирмата - производител е в чужбина и телефонният номер е на чужд оператор.

Офертата важи за 6 часа, 32 минути и 24 секунди!

Когато в сайта на рекламирано средство за отслабване има часовник с обратно броене, това е сигнал за мен, че е възможно да съм се натъкнал/а на некоректен търговец. Една от нелоялните търговски практики е поставяне на ограничение на времето, което не ми дава възможност да обмисля добре предложението и ме кара да взема прибързано решение. Разбира се, това не е абсолютно правило, но все пак е добре да го имам предвид.

Започнах да се чувствам зле още след първите няколко таблетки. Към кого да се обърна?

На първо място трябва да потърся лекарска помощ. На лекаря представям опаковката от продукта за отслабване, която предвидливо не съм изхвърлил/а. Ако след направените изследвания се установи, че влошеното ми състояние се дължи на употребата на този продукт, трябва да се обърна към здравния инспекторат към Министерството на здравеопазването. Мога да изискам вземане на проби за лабораторен анализ и експертиза и да присъствам лично при извършването на пробите. Здравният инспектор ще ме уведоми за резултата в 3-дневен срок от получаването му. Ако продуктът е лекарствено средство, мога да изпратя съобщение до Изпълнителната агенция по лекарствата.За всичко останало, което смятам за нередно, мога да се обърна към Комисията за защита на потребителите. Тя ще разгледа жалбата ми и ако прецени, може да издаде заповед за забрана на нелоялната търговска практика. Въз основа на тази заповед бих могъл да потърся обезщетение от търговеца за всички вреди, които са ми нанесени от предлагания продукт. Достатъчно е тя да е потвърдена от Върховният адинистративен съд с влязло в сила решение, или пък да не е обжалвана в срок, или пък да е обжалвана, но жалбата да е оттеглена. Ако вредата ми е нанесена от закупуването или ползването на продукти за отслабване от търговци и производители, чието седалище е в страна-членка на Европейския съюз, трябва да направя следното:

В случай че търговецът или производителят, внесли на територията на Европейския съюз, продукта за отслабване не могат да бъдат установени, имам право да потърся отговорност от всеки дистрибутор или търговец, който го разпространява.[toggles][toggle title=Източници]Закон за здравето(ЗЗдр.):чл. 39, ал. 1, т. 2 - относно вземането на проби за анализ и експертиза от лекарства, за които е подаден сигнал в Министерството на здравеопазването;чл. 39, ал. 2 - относно сроковете за уведомяване на заинтересованото лице.Закон за защита на потребителите(ЗЗП):чл. 4, ал. 1, т. 3 - относно задължението на търговеца да обяви крайната цена на продукта;чл. 19, ал. 4, т.1 - относно задължението за включен ДДС в крайната цена;чл. 50 - относно връщането на доставката от потребителя в 14-дневен срок;чл. 62г, ал. 1 - относно телефонните разговори между търговеца и потребителя и за чия сметка са те;чл. 68е, ал. 3, вр. с чл. 68ж, т.7 - нелоялна търговска практика с ограничение във времето;чл. 68л, ал. 1 - издаване на заповед за забрана на нелоялна търговска практика от КЗП;чл. 68м - относно обезщетението за вреди след издаване на решение от ВАС;чл. 134, ал. 1 - относно солидарната отговорност между търговеца-производител и дистрибутора на препарата.Закон за храните (ЗХ):чл. 23в - относно получаването на разрешение за пускане на пазара на нова храна или съставка.Регламент (ЕО) №726/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 31.03.2004 г.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Маргарита

Иванова

29.9.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си