Спиране на кола от движение

Верният ми другар на пътя навъртя солиден километраж и вече висим доста често по сервизите. Реших, че е време да го спра от движение, но все пак се колебая. Какви стъпки трябва да предприема и какви са правата и задълженията ми?

Какви са вариантите за спиране на кола от движение?

Пред мен са налице два варианта:

По-долу ще разгледам варианта, в който решавам временно да спра МПС от движение.

В какви случаи колата се спира временно от движение?

По закон моето превозно средство се спира от движение временно:

Каква е процедурата за временно спиране на МПС от движение?

Ако искам временно да спра моето МПС от движение, трябва да отида в съответното подразделение на КАТ, където е регистрирана моята кола и да представя следните документи:

Какви сделки мога да правя с временно спряно от движение МПС?

Няма пречка да се сключват сделки с временно спряно от движение МПС. Задължително условие обаче е дължимите данъци да бъдат платени. При продажбата на МПС има голяма вероятност нотариусът, пред когото ще се сключва сделката да поиска да му се предостави служебна бележка от КАТ, в която да са посочени детайлите относно спирането от движение, причините за това и т.н.

Как мога да пусна обратно в движение временно спряно МПС?

В случай че реша да пусна обратно в движение временно спряно МПС, то, на първо място, задължително трябва да отстраня причините, поради които превозното средство е спряно от движение. Решавам да върна в движение семейната кола, която преди време спряхме от движение като посочихме за причина неработеща скоростна кутия. Трябва първо да отстраня проблема със скоростната кутия, за да продължа със следващите стъпки по пускане обратно в движение на семейната кола.На следващо място, моето МПС трябва да мине през преглед за техническа изправност. След като съм изпълнил тези две стъпки - отстраняване на причините за спиране и преглед за техническа изправност, отивам в териториалното поделение на КАТ, където е регистрирано моето МПС и подавам следните документи:

Дължат ли се данъци и/или други такси за МПС докато е временно спряно от движение?

NB! Важно е да се отбележи, че докато дадено МПС е временно спряно от движение за него се дължи съответния местен данък, както за кола в движение. Местният данък за МПС се определя от общината, където е регистрирано превозното средство и варира спрямо мощност на автомобила, възраст и др.[toggles][toggle title=Източници] НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (НАРЕДБА I-45):Чл. 40, ал. 1 - относно случаите на временно спиране на МПС от движение;Чл. 40, ал. 2 - относно изземването на част втора от свидетелството за регистрация;Чл. 41 - относно процедурата за временно спиране от движение на МПС;Чл. 43 - относно условията за пускане в движение на временно спряно от движение МПС.Чл. 44 - относно процедурата за пускане в движение на временно спряно от движение МПС; Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ):Чл. 52, ал. 1 - относно задължението за плащане на данъци за МПС.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Станислав

Иванов

21.11.2019

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си