Законно ли е да използвам торенти?

Чувал съм, че “пиратството ограбва”. Е, да, но понякога не ми се дават пари за кино, а и не съм сигурен, дали новият филм, който съм харесал, си заслужава цената. От друга страна сумите, които трябва да платя, за да използвам някои от компютърните програми, са просто непосилни за мен. В тези случаи, с риск да извърша някакво нарушение, прибягвам до различни торент тракери (torrent trackers), за да сваля от интернет необходимото ми съдържание. Добре е все пак да съм запознат с правната страна на това, което извършвам.Какво представлява торент технологията?Спокойно, няма да навлизаме в технологични детайли. От гледна точка на правото торент технологията позволява предаване на файлове по електронен път от един потребител на друг. Това означава, че когато “свалям” торент, аз всъщност получавам съответния файл от друг потребител или пък повече от един потребител по интернет. Т.е. когато вляза в сайт за торенти, там не са качени филмите, които искам да сваля, а има само връзки, които ме свързват с други потребители, които споделят файла от техните устройства.

Какво общо има това с авторските права?

Чрез торент технологията могат да се “свалят” и файлове, които не са защитени с авторски права, например някоя много стара песен, за която авторските права вече са изтекли или пък просто нещо, което изобщо не е обект на авторско право. Да се концентрираме обаче върху хипотезата, която ме интересува, а именно актуални филми, компютърни игри и програми, музика.Това са все обекти, които са защитени с авторско право. Това означава, че аз мога да ги използвам, само ако имам разрешение от носителя на правата.Носителят може да е авторът, но по-често е продуцент или пък компания, която е произвела програмата.Под “използване” законът всъщност разбира доста широк кръг от действия, но сред тях са разпространението и възпроизвеждането. Когато си свалям филм чрез торент има различни лица, които използват този филм по различни начини. За да мога аз да запиша файла в своя компютър, е необходимо да осъществя връзка с други потребители, които вече имат файла на техните устройства. Те всички споделят с мен част от файла по възможно най-оптимален начин и в крайна сметка след приключване на процеса всички ние имаме идентични файлове на компютъра си. Лицата, които вече са свалили файла и го споделят се наричат сийдъри (seeder), а тези, които тепърва ще го свалят - лийчъри (leecher).Сийдърите използват обекти на авторското право като ги разпространяват, а лийчърите - като ги възпроизвеждат.

Забранено ли е?

И да, и не. Това, което сийдърите правят - разпространението, е забранено. Това, което аз правя като лийчър - възпроизвеждането, т.е. да запиша файла на своя компютър, не е забранено. Това е използване на произведение, защитено с авторски права, но това използване е свободно. Аз възпроизвеждам файла с нетърговска цел за лично ползване и законът ми позволява това.Свободното използване в случая обаче се отнася само до хора. Аз мога да си сваля някой филм, за да го гледам, но това не може да направи моята фирма.

Значи, ако просто “свалям торенти”, не нарушавам закона?

Формално погледнато, да. Трябва обаче да имам предвид, че когато сваля файла на своя компютър, от лийчър (този, който сваля), аз се превръщам в сийдър (този, който споделя) и това става автоматично. Не само това, ами е добре да се сетя и че, докато свалям файла, това се случва на части. Може би е малко трудно за разбиране, затова ще пробвам да го обясня с пример. Да кажем, че чрез торент технологията свалям една виртуална пица. Аз всъщност не свалям цялата пица наведнъж, ами парче по парче. След като сваля първото парче, аз започвам да го споделям с другите потребители, още в процеса на сваляне на останалите парчета. Така аз разпространявам част от пицата още докато я свалям.А мога ли по някакъв начин да се предпазя от това? За да “свалям торенти”, използвам някаква програма, която ми позволява да правя това. Много от тези програми ми дават възможност да забраня споделянето на свалените от мен файлове, т.е. аз няма да се превърна в сийдър автоматично. По този начин единствено ще възпроизвеждам файла на моя компютър за лично ползване, което не е нарушение.

Има ли изключения?

Щом питам, значи вече трябва да ми е ясно, че има. Това са компютърните програми и игри. Софтуерът също се защитава с авторско право, но той не е като другите обекти на интелектуалната собственост. Когато свалям една програма на моя компютър, аз правя това не просто за да я имам свалена, ами за да я използвам по нейното предназначение, например за обработка на текст.Използването на софтуер се извършва по правилата на лицензионно споразумение с производителя или търговеца на програмата. Компютърните програми, в това число и игри не могат да се възпроизвеждат свободно. Това означава, че нямам право да свалям свободно софтуер, който е защитен с авторски права.

Ами торент тракерите?

Отговорността на торент тракерите е много особена. Те не извършват точно нарушение, тъй като на тези сайтове не се запазват обекти на авторското право. От друга страна пък те създават среда, която е удобна за нарушения от страна на потребителите. Това обаче е тема, за която ще мога да прочета друг път на pravatami.bg.[toggles][toggle title=Източници] Закон за авторското право и сродните му правачл. 3, ал. 1 от ЗАПСП - относно обектите на авторско право.чл. 18, ал. 2 от ЗАПСП - относно възпроизвеждането и разпространението като част от правото на ползване;чл. 25 от ЗАПСП - относно свободното използване на произведения.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

адв. Никола

Пенчев

15.2.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си