Небанкови кредитни институции /бързи кредити/

Трябват ми пари. В кратък срок при това. Нямам време да търся поръчители, да събирам документи, да чакам одобрение от банка и да се занимавам с куп други формалности. Разтварям вестника с обявите или намирам листовка в пощенската кутия, където намирам доста примамливо предложение за бързи и лесни пари. И все пак, за да не се събудя на другата сутрин от съня, който е твърде хубав, за да е истина трябва да внимавам, като вземам пари от институции, които не са банки. Най-малкото за да не се окаже, че отнякъде ме издирват, за да ми отрежат ушите или безпокоят семейството ми по този въпрос. И така, какво трябва да знам за небанковите кредитни институции?

Какво представляват небанковите кредитни институции?

Най-общо казано: кредитни институции, които не са банки. Но какво означава това? Небанковите кредитни институции са финансови институции, които извършват част от дейностите, извършвани от банките, а именно:

Законът поставя изисквания за учредяване на такива институции, макар тези изисквания да не са така високи както при банките (става дума за минимален капитал, регистрация и т.н.). Небанковите кредитни институции също подлежат на регистрация. БНБ поддържа специален регистър на финансовите интитуции, където, ако съм заинтересован, мога да направя справка.

Какви са изискванията към дейността на небанковите кредитни институции?

БНБ поставя редица изисквания към дейността на небанковите кредитни институции:

Какво трябва да знам, ако вземам кредит от небанкова финансова институция?

Всяка финансова институция е длъжна да приеме и прилага вътрешни правила и общи условия към договорите за кредит с клиенти.

Важно! Годишният процент на разходите по кредита (лихва и комисионни и други такси) не може да надвишава 5 пъти законовата лихва, която се формира от основния лихвен процент, определен от БНБ + 10%.

Бързи потребителски кредити

Важно да знам е, че с новите поправки в закона вече, ако искам да изтегля “бърз” потребителски кредит до 400 лв., към отношенията ми с кредитната институция ще се прилага Законът за потребителския кредит и ще мога да се ползвам от защитата, която ми предоставя. Няма обаче да разполагам с възможността за отказ от сключения договор в 14 -дневен срок.

Нямам възможност да плащам вноските по кредита. Заплашват ме!

Взех бърз кредит, но финансовото ми положение се влоши и спрях да плащам вноските по кредита. От фирмата започнаха да тормозят мен и семейството ми - звънят по телефона и ни отправят заплахи. Много съм притеснен. Какво да правя?

[toggles][toggle title="Източници"]

§ Закон за кредитните институции

чл. 3 - относно финансовите институции.

§ Наредба № 26 от 23 април 2009 г. за финансовите институции

чл. 14 - относно изискванията към дейността на финансовите институции;

чл. 14 (5) - относно приложението на ЗПК към потребителския кредит;

чл. 15 - относно отчета;

чл. 16 -относно контрола.

§ Закон за потребителския кредит

чл. 3 - относно приложното поле на закона;

чл. 4 - относно приложното поле на закона;

чл. 5 - относно общите условия;

чл. 19 - относно годишните разходи по кредита;

чл. 29 а - относно правото на отказ от кредита.

§ Наказателен кодекс

чл. 144 - относно заплахата.

[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Лиляна

Попова

22.6.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си